Využití uhlíkových kompozitů k pasivnímu chlazení v oblasti kosmického průmyslu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením využitelnosti uhlíkových kompozitů v oblasti kosmického průmyslu. Cílem práce je posoudit, zda uhlíkové kompozity mohou najít uplatnění i v mechanických systémech pasivní tepelné ochrany umělých vesmírných těles. Modelové příklady demonstrují princip činnosti vybraných prvků pasivní tepelné ochrany. Zhodnocení se provádí na základě výsledků termální analýzy. Jako výpočtový nástroj slouží analytické vztahy z oblasti teorie přenosu tepla. Diplomová práce se skládá ze dvou částí. Teoretická část popisuje stručně mechanismy přenosu tepla, vybrané druhy pasivní tepelné ochrany a vlastnosti a aplikace uhlíkových kompozitů. Praktickou část tvoří zadání, výpočet a zhodnocení třech příkladů. Výsledky ukazují, že uhlíkové kompozity mohou při specifických požadavcích konkurovat běžně používaným materiálům.
The content of the diploma thesis is evaluation of the usability of carbon composites in the space industry. The aim of this work is to assess whether carbon composites can find application in mechanical systems of passive thermal protection of artificial objects. Model examples demonstrate the principle of operation of selected passive thermal protection. The evaluation is realized based on the results of thermal analysis. Analytical formulas from field theory of heat transfer are used as a calculation method. The diploma thesis consists from two parts. The theoretical part briefly describes the mechanisms of heat transfer, selected types of passive thermal protection and properties and applications of carbon composites. The practical part consists of the assignment, calculation and evaluation of three examples. The results show that carbon composites can compete with commonly used materials for specific requirements.
Description
Citation
GENCO, O. Využití uhlíkových kompozitů k pasivnímu chlazení v oblasti kosmického průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Caha (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student zodpověděl otázky oponenta k závěrečné práci. Dále odpovídal na otázky zkušební komise a to: Co bylo měněnou veličinou radiátoru v případě otázky oponenta č. 1? V jakých polotovarech jsou tyto uhlíkové polotovary k dispozici? Jakým způsobem se toto spojuje a obrábí? Jaké jsou výrobní možnosti? Je správně jednotka v prezentaci na slidu č. 2 pro tepelnou vodivost? Porovnával jste materiál s hliníkem, který oxiduje, u vašeho materiálu není oxidace možná? Součinitel prostupu tepla v práci uvádíte špatně, jak vypadá správná jednotka této veličiny? Jaká je možná aplikace při odhlédnutí od ceny? Dá se využít jako běžný izolační materiál? Kolik by to asi tak mělo hodnotu přestupu tepla v případě trubky? Komise se shodla na hodnocení práce výborně, A.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO