Cyklonový odlučovák pro velmi malé částice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá velmi malými cyklonovými odlučovači, které by mohly být teoreticky využity pro čistění spalin. V rešeršní části této práce se pojednává o vzniku částic při spalování, charakteristice jednotlivých částic co se vlastností týče, představení dalších možností čistění spalin a v neposlední řadě o cyklonovém odlučovači, kde je snaha pochopit veškeré vlivy, které se podílejí na výsledné odlučivosti cyklonu. V experimentální části dochází k výpočtu samotného cyklonu a teoretické odlučivosti, dále pak k ověření dané odlučivosti pomocí cyklonu vyrobeného na 3D tisku, jednak gravimetrickou metodou, která je určena pro větší částice, ale také pomocí zařízení PALAS, které je zaměřeno spíše na částice v jednotkách µm. Na konci experimentální části by mělo dojít ke srovnání teoretických a naměřených hodnot.
This thesis deals with really small cyclone separators which could be used for a flue gas purification. The search section discusses particle formation in combustion, their characteristics, any other flue gas cleaning options and last but not least, a cyclone separator where is the effort to understand all the influences that contribute to a cyclone’s resulting separability. The Experimental section analyses a calculation of the cyclone and theoretical separability, a verification of this separability using a cyclone created by a 3D printer. On the one hand, the verification was made by gravimetric analysis which is intended for a bigger particles, on the second hand, it was made using the PALAS which is aimed at particles in µm. There is also a comparison of theoretical and measured values in this section.
Description
Citation
PAŽOUREK, J. Cyklonový odlučovák pro velmi malé částice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Caha (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student zodpověděl otázky oponenta k své závěrečné práci. Dále zodpověděl dodatečné otázky komise: Díky čemu klesala účinnost odlučování při kontinuálním měření? Dokázal byste odhadnout drsnost povrchu cyklonu? Byl studován vliv elektrostatických sil? Proč jste si vybral toto rozpětí frakcí a koncentrací? Komise se shodla na výsledném hodnocení obhajoby výborně, A.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO