Akumulace elektrické energie pro zdroj s nestabilní produkcí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi akumulace elektrické energie vyrobené obnovitelnými zdroji s nestabilní produkcí. Zadání stanovuje několik cílů. V rámci rešerše jsou na příkladech konkrétních zástupců podrobně představeny aktuální trendy v akumulaci, včetně jejich technických parametrů a ekonomických možností. Dále je pro účely jednotlivých návrhů systémů akumulace definován nestabilní zdroj elektrické energie – větrný park tří elektráren Multibrid 5000, společně s jeho parametry a detaily provozu. Jako první je realizován podrobný návrh pokročilého úložiště energie ve stlačeném vzduchu (A-CAES). Součástí je termodynamický výpočet stanovených komponent, jejich částečné technické řešení, finanční zhodnocení investice a určení teoretické doby návratnosti. Dále je proveden návrh pro akumulátory Tesla Powerpack, který obsahuje výpočet jednotlivých parametrů systému, finanční zhodnocení investice a vymezení teoretické doby návratnosti. Poslední část práce se věnuje srovnání a zhodnocení dosahovaných výsledků obou navržených způsobů akumulace elektrické energie. Na závěr je vybrán perspektivnější z nich a to A-CAES.
This diploma thesis deals with possibilities of accumulation of electricity generated by renewable sources with unstable production. Several goals were set by an assignment of this thesis. Within a research, current trends of the accumulation are presented in detail on examples of specific representatives with their technical parameters and economic possibilities. Further, an unstable source of electricity – the wind farm of three power plants Multibrid 5000 with all its parameters and operational details is defined for purposes of individual designs of accumulation systems. Firstly, the detailed design of an advanced compressed air energy storage (A-CAES) is realized. It includes a thermodynamic calculation of chosen components, their partial technical solutions, a financial evaluation of investment and a determination of theoretical payback period. Furthermore, the design for accumulators Tesla Powerpack is realized. It contains a calculation of individual system parameters, a financial evaluation of investment and a determination of theoretical payback period. Last part of the thesis is dedicated to a comparison and an evaluation of the achieved results of both realized methods of the electricity accumulation. In the end, A-CAES is chosen as more perspective variation.
Description
Citation
PETRENEC, J. Akumulace elektrické energie pro zdroj s nestabilní produkcí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Caha (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student zodpověděl otázky oponenta ke své závěrečné práci. Dále reagoval na následující otázky komise: Jak je zajištěno konstantníího tlaku v kaverně? V důsledku čeho se mění tlak v nádrži na termoolej? Co je myšleno kladnou regulační energií? Je to regulace frekvence? Z čeho je zhotovena kaverna? Umí regulaci frekvence nějaká z technologií Tesla Powerpack nebo A-CAES? Student odpověděl na otázky oponenta a na všechny otázky komise. Komise se shodla na hodnocení výborně, A.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO