Software pro řešení inverzních úloh přenosu tepla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá vytvořením softwarového nástroje pro simulaci přenosu tepla se zaměřením na využití inverzní úlohy. Je zde popsána základní teorie inverzních úloh a přenosu tepla, na kterou navazuje odvození numerické rovnice přenosu tepla, vhodné pro počítačovou simulaci. Hlavní část práce se věnuje návrhu a samotné implementaci softwarového řešení, s ohledem jak na funkčnost, tak na uživatelskou přívětivost. Kromě výpočtového modelu, který je zodpovědný za průběh simulace, je vytvořeno také plnohodnotné uživatelské rozhraní (GUI), umožňující jednoduchou interakci s výpočtovým modelem. Závěrem práce je prezentování dosažených výsledků a jejich porovnání s reálným experimentem, stejně jako zjištění vlivu vstupních parametrů na kvalitu simulace.
This thesis is focused on creating a software tool for the simulation of heat transfer, with the focus on the inverse problem. The first part describes the basic theory of inverse problems and heat transfer, as well as the derivation of a numerical solution of heat transfer equation, that is suitable for a computer simulation. The main part of the thesis deals with the design and implementation of the software solution itself. Apart from the computational engine, that is responsible for the simulation, also the graphical user interface (GUI) is created, that enables for convenient interaction with the computational engine. The last part serves as a presentation of achieved results and their comparison with the real experiment, as well as analyzing the influence of incoming parameters on the quality of the simulation.
Description
Citation
MUSIL, J. Software pro řešení inverzních úloh přenosu tepla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Caha (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student zodpověděl otázky oponenta a poté doplňující otázky komise: Jaké jsou vstupní podmínky pro simulaci? Napište diferenciální rovnici 1D vedení tepla a popište jednotlivé členy. Student zodpověděl na otázky komise a ta se shodla na hodnocení jeho práce výborně, A.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO