Skladování zemního plynu v hydrátech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá skladováním zemního plynu v hydrátech, formováním hydrátu, jeho transportem a skladováním. V rámci výpočtové části jsou porovnány tři reaktory formující hydrát. Podle parametrů užitých ve výpočtech je navržen reaktor i se základní výkresovou dokumentací. Závěrečné výpočty se zaměřují na nominální odpar skladovací nádoby.
This thesis deals with storage of natural gas in hydrates, forming of hydrate, its transportation and storage. Within the calculation part, three hydrate forming reactors are compared. According to the paramters used in the calculations, a reactor is designed. Basic drawing documentation is also available. The final calculations focus on the nominal evaporation of the storage tank.
Description
Citation
PETR, J. Skladování zemního plynu v hydrátech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Milčák (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Caha (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student se vyjádřil k otázce oponenta a dále odpovídal na otázky komise: Jakým způsobem je fyzikálně metan skladován? Jak vypadají dutiny, pomocí kterých je metan skladován? Jak funguje rozprašovací reaktor? Jaká je energetická hustota hydrátu v porovnání s LNG? Jakou hodnotu tepla je nutno odvádět při výrobě hydrátu? Jaká soustava je hydrát? Jaké jsou náročnosti na transport LNG a hydrátu? Je tato technologie komerčně v provozu? Jak byla zvolena výška hladiny reaktoru? Jak by se hydrát z reaktoru odváděl? Student reagoval na otázky odborně a velmi rychle.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO