Posouzení bezpečnosti činností obsluhy u svislého soustružnického centra BASICTURN

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou bezpečnosti činností obsluhy u svislého soustružnického centra BASICTURN. První část je zaměřena na požadavky plynoucí ze směrnic Evropského parlamentu a Rady v relevantních oblastech a systémový rozbor problematiky. Ve druhé části je provedena analýza rizik vztažená k činnostem obsluhy na provozovaném stroji.
The Master's thesis deals with the safety of operator activities at the BASICTURN vertical turning center. The first part is focused on the requirements arising from the directives of the European Parliament and the Council in relevant areas and a system analysis of the issue. The second part is a risk analysis related to operator activities on the operated machine.
Description
Citation
CUNDA, O. Posouzení bezpečnosti činností obsluhy u svislého soustružnického centra BASICTURN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Na začátku prezentace student překládá požadované cíle, představuje harmonizační právní předpisy a představuje soustružnické centrum BASICTURN 2000 C2. V další části práce je otevřeno téma zpracování analýzy rizik. Student zde popisuje sestavení FMEA analýzy a postup snížení rizika. Následně probíhá zhodnocení provedených analýz a zhodnocení zvýšení bezpečnosti. Na závěr prezentace student shrnuje použité metody, použité směrnice a normy. Jeho doporučení pro praxi spočívá v úpravách manuálu. Otázky oponenta: Otázka 1: ---Vysvětlete pojem scénář rizika.--- Student popisuje jako posloupnost situací, které zapříčiní vznik rizikové situace. Student popisuje, jak scénář rizika vzniká. Otázka 2: ---Jaký je rozdíl v požadavcích na bezpečnost nového stroje a bezpečnost provozovaného stroje?--- Na tuto otázku student uvádí směrnice, které ovlivňují návrh nového stroje při uvádění stroje na trh, následně popisuje posloupnost akcí, jako posouzení rizik, EU prohlášení o shodě a označení stroje CE. Následně student popisuje požadavky na bezpečnost u provozovaného stroje. Po zodpovězení otázek oponenta komise hodnotí celou práci poměrně negativně a upozorňuje na neshody v práci týkající se například označení CE. Tato problematika je komisí vysvětlena. Následně komise nesouhlasí s použitými nástroji řízení bezpečnosti a zmiňuje nevhodnost použití FMEA analýzy při řešení ochrany zdraví na pracovišti. Studentovi je zpětně doporučeno vytvoření podrobnější rešerše problematiky. Student oponuje, že metoda FMEA byla doporučena v rámci konzultace. Otázky komise: Porovnejte bezpečnost stroje jako výrobku a bezpečnosti činnosti obsluhy. Student vnímá stroj jako bezpečný, pokud splní legislativní požadavky. Vlastními slovy hodnotí stroj jako bezpečný, který nezpůsobuje rizika při používání stroje za účelem, ke kterému je určen. Následně je student vyzván k matematickému hodnocení problematiky. Zmiňuje zde pravděpodobnost vzniku poruchy. Dokáže zodpovědět i číselnou hodnotu tohoto koeficientu. Kde začíná proces posouzení, zda je stroj bezpečný? Kde se nachází proces eliminace rizika? Jak odstraním například riziko pořezání o ostrou hranu? Po nápovědě ze strany komise student zmiňuje zaoblení ostré hrany.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO