Odhalení klíčových faktorů vzniku neshodných kusů v sériové výrobě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Predkladaná diplomová práca sa venuje problematike štatistického riadenia kvality konkrétneho výrobného procesu. Teoreticky uvádza spektrum štatistických nástrojov, ktoré môže poslúžiť pre odhalenie faktorov spôsobujúcich vysoký podiel nezhodných kusov. Záverečná práca prakticky uvádza aplikáciu uvedených nástrojov riadenia kvality do výrobného procesu charakteristického zvýšeným podielom nezhodných kusov, v ktorom sú faktory spôsobujúce ich vznik neznáme a následne podrobne uvádza spôsob, akým tieto faktory odhaliť. Posledná časť práce sumarizuje odporučenia predané podniku za účelom verifikácie záverov práce.
The presented thesis deals with the issue of statistical quality control of a specific production process. The thesis presents a range of statistical tools that can be used to identify the factors causing a high proportion of non-standard pieces. The diploma thesis practically introduces the application of these quality management tools to the production process characterized by an increased proportion of non-standard pieces, in which the factors causing their occurrence are unknown, and as following the thesis in detail introduces the approach how to detect these factors. The last part of the work summarizes the recommendations handed over to the company in order to verify the conclusions of the thesis.
Description
Citation
BEŇO, T. Odhalení klíčových faktorů vzniku neshodných kusů v sériové výrobě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Student v rámci své prezentace představil svou diplomovou práci týkající se klíčových faktorů ovlivňující shodovitost vyrobených kusů. Student v prezentaci popsal způsob získávání měřených hodnot a defekty, které při výrobě vznikají. Následně student popsal způsob zpracování a vyhodnocení naměřených dat. Prezentace obsahovala i doporučení pro praxi, ve kterém student navrhuje úpravu výrobního procesu a vysvětluje praktické dopady jím navržených změn. Závěrem shrnuje dosažené cíle. Zkušební komise hodnotí kladně zpracování prezentace a schopnost studenta reagovat na položené otázky. Otázky oponenta: Otázka 1: --- V kapitole 2.1.1 uvádíte že: "Testovanú hypotézu nazývame tiež nulovou hypotézou...". Je tomu skutečně vždy tak? Vysvětlete, co zde vyjadřuje pojem "nulová" a jakou úlohu má alternativní hypotéza." --- Na tuto otázku odpovídá student stručně, pouze ANO, je tomu skutečně tak Otázka 2: --- Vysvětlete, za jakých logických okolností můžeme předpokládat, že platí nulová hypotéza. ---Student vysvětluje pojmy nulová hypotéza a alternativní hypotéza. Otázka 3: ---Vysvětlete, jaký je rozdíl mezi USL a LSL uvedených ve vzorci 2.21 na str. 28 a UCL a LCL uvedených v grafu 2.4 na téže straně.--- Student vysvětluje nejprve zkratky jednotlivých zkratek z angličtiny a vysvětluje podstatu dané metody. Následně reaguje na chybné uvedení zkratky ve vzorci použitém v diplomové práci a souhlasí s touto chybou. Otázka 4: ---Vysvětlete princip statistického plánování experimentů. Jak se od sebe liší metody dle Taguchiho a Shainina?--- Nejprve student popisuje závislost odezvy systému na změnu vstupní veličiny. Dále popisuje průběh experimentu a následné vyhodnocení odezvy. K rozdílu plánování experimentu dle Taguchiho a Shainina student zmiňuje zjednodušení modelu u obou experimentů a následně srovnává výše zmíněné experimenty na základě náročnosti a ceny a zmiňuje důvody, které náročnost ovliňují. Komise namítá, že dnes není náplní činnosti stastisticky analyzovat neshodné kusy, ale předházet jejich vzniku. Otázka směřuje na analýzy v diplomantově praxi. Student popisuje, že ve firmě se této otázce nikdo nevěnoval a je pro ně tato otázka řízení kvality novým tématem. Student hodnotí, že v rámci firmy by bylo náročné sestavit tým, který by se řízení kvality věnoval. Komise zmiňuje, že všechny systémy kvality jsou zaměřeny na prevenci výroby neshodných kusů. Další otázka míří na výrobní proces. Student popisuje, jak funguje dotvrzování kusu v peci. A zhodnocuje, jak prakticky ovlivňuje doba dotvrzení procento výskytu neshodných kusů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO