Návrh paroplynového cyklu pro teplárenský provoz

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V současnosti jsou na evropskou energetiku kladeny větší požadavky než kdy jindy. Snaha společnosti o ekologizaci planety způsobuje mimo jiné konec těžby a spalování uhlí, na kterém je řada zemí ekonomicky závislá. Cílem ekologizace je především primární produkce zelené energie z obnovitelných zdrojů a snížení závislosti na fosilních palivech. Nevýhodou obnovitelných zdrojů (fotovoltaika, větrné elektrárny) je však závislost na počasí. V případě nepříznivých podmínek pro výrobu energie z OZ dochází k prodlevě dodávek elektřiny, kterou je nutné vyrovnat. Jednou z možností je spuštění paroplynového bloku, který disponuje možností téměř okamžitého startu a výroby elektřiny. Spalováním ušlechtilých paliv je zároveň zajištěn téměř bezemisní provoz. Navíc díky využití odpadního tepla za plynovou turbínou je možné paroplynový blok provozovat s charakterem elektrárny i jako teplárny. Cílem této diplomové práce je rešerše paroplynových cyklů a následný bilanční výpočet cyklu paroplynové teplárny za daných podmínek. V posledním bodě jsou uvedeny přibližné rozměry vypočítaného zařízení.
Nowadays, European power production has to meet requirements than ever before. Environmentally oriented efforts end of coal mining and burning of coal, on which economies of a great number of countries depend. The main objective of these efforts is primarily the production of green energy from renewable energy sources and reduction of dependence on fossil fuels. However, the disadvantage of renewable sources (photovoltaics, wind farms) is their dependence on the weather conditions. As a result, there might be delays in supply of electricity, which must be compensated. One of the solutions is the launch of a combi cycle plant, which has the possibility of almost prompt start-up and electricity production. The combustion of gas and liquid fuels also ensures almost emission-free operation. In addition, thanks to the use of waste heat energy from the gas turbine, it is possible to operate the combi cycle unit with the character of a power plant and as a heating plant. The aim of this thesis is to search for combi cycles and balance calculation of the combi cycle heating plant under given conditions. In the last point, the approximate dimensions of the calculated heating plant are given.
Description
Citation
ROVNÝ, J. Návrh paroplynového cyklu pro teplárenský provoz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Alojz Boko (člen) Ing. Pavel Křemínský (člen) Ing. Pavel Milčák (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Student seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomé práce a zodpověděl otázky oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. otázka: Znáte schéma Červeného mlýna zde v Brně. Částečně zodpovězeno. 2. otázka: Co znamená přitápění za spalovací turbínou. Částečně zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO