Kotel na spalování vysokopecního plynu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je vytvoření návrhu plynového kotle na spalování vysokopecního plynu. Úvod práce obsahuje stechiometrii spalovaného paliva pro zjištění optimálního množství spalovacího vzduchu a skutečného množství spalin. Následně je stanovena celková účinnost spolu s tepelným a parním výkonem kotle. Hlavní část práce se zaměřuje na návrh spalovací komory a dimenzování teplosměnných ploch. Závěr práce se zabývá určením tlakové ztráty na straně pracovního média a spalin. V příloze je uvedena výkresová dokumentace.
The aim of this diploma thesis is to design a gas boiler for blast furnace gas combustion. At the beginning is performed stoichiometry of the used fuel to determine the optimal amount of combustion air and the actual amount of flue gas. Subsequently is determined the overall efficiency, together with heat and steam power of the boiler. The main part of the thesis is focused on the design of the combustion chamber and the dimensioning of heat exchange surfaces. At the end of the thesis are performed hydraulic and aerodynamic calculations to determine the pressure loss on the side of the working medium and flue gas. Drawing documentation can be found in attachments.
Description
Citation
ŠTIPSKÝ, P. Kotel na spalování vysokopecního plynu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Alojz Boko (člen) Ing. Pavel Křemínský (člen) Ing. Pavel Milčák (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Student seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomé práce a zodpověděl otázky oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. otázka: Vysvětlete blíže zmíněné výhřevnosti. Zodpovězeno. 2. otázka: Proč dva hořáky na tak velký výkon? Zodpovězeno. 3. otázka: Má daný kotel použit ohřívak vzduchu? Zodpovězeno. 4. otázka: Jakým způsobem se reguluje teplota páry? Částečně zodpovězeno. 5. otázka: Jaké jsou funkce bubnu? Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO