Návrh a výroba optického 3D scanneru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na optické metody pro 3D skenování. Je vybrána metoda photogrammetry pro vytváření 3D modelů. V praktické části je navrhnut a vyroben za pomoci 3D tisku mechanismus pro automatické snímání fotek za použití digitální kamery, mikrokontroléru Arduino a krokových motorů. Jsou navrhnuty dvě metody snímání fotografií, s nimiž jsou vytvořeny digitální kopie referenčních objektů. Výsledkem práce je funkční 3D skener. Dále jsou srovnány použité metody, zhodnoceny náklady na výrobu a uvedena časová náročnost operátora při tvorbě digitální kopie objektu.
The diploma thesis is focused on an optical method for 3D scanning. There is selected photogrammetry for creating 3D models. In the practical part, a mechanism for automatic photo capture is designed and manufactured and 3D printed with using a digital camera, Arduino microcontroller and stepper motors. There are proposed two methods of capturing photographs with which digital twins of reference objects are created. The result of the work is a functional 3D scanner. The next are evaluated used methods as well as the production costs and the time required by the operator when creating a digital copy of the object is listed.
Description
Citation
BĚHŮNEK, D. Návrh a výroba optického 3D scanneru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (člen) Ing. Vítězslav Svoboda, Ph.D. (člen) Ing. Monika Horáková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Co je to přesnost? částečně zodpovězeno 2. Hodnoty, které uvádíte jsou střední hodnoty, aritmetický průměr nebo jedno měření? částečně zodpovězeno 3. Jaký dopad má na vaše řešení stoupající cena fotoaparátu? zodpovězeno 4. Jak spojujete obrazy do sebe? částečně zodpovězeno 5. Jak volíte počet fotografií? zodpovězeno 6. Má vliv počet fotografií na finální výsledek? zodpovězeno 7. Má jas a kontrast vliv na finální výsledek? zodpovězeno 8. Co vše zahrnuje pojem scanner? zodpovězeno 9. Do jakého průmysl byste použil daný scanner? zodpovězeno 10. Používá se v průmysl měření pomocí scanneru? částečně zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO