Vzdálená diagnostika spalovacího motoru v reálném čase

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V současné době se neustále zvyšuje důraz na rentabilní provoz vozidel v nákladní i osobní přepravě. Jednou ze snah je snížení neproduktivních časů řidiče i vozidla strávených údržbou a opravami. Výrazně minimalizovat tyto časy může včasná a správná diagnostika vozidla, videálním případě bez nutnosti návštěvy servisu. Vzdálená diagnostika vreálném čase včetně aplikace vyhodnocující aktuální stav vozidla představuje moderní nástroj pro efektivní využití vozidla.
There is a current trend of constantly increasing emphasis on the cost-effective operation of vehicles in freight and passenger transportation. One of the efforts is to reduce the unproductive time of the driver and the vehicle which is spent on maintenance and repairs. The unproductive time can be significantly minimized by well-timed and faultless diagnostics that is, ideally, without need for a service visit. Real-time remote diagnostics, including an application that evaluates the current state of the vehicle, is a modern tool for efficient use of the vehicle.
Description
Citation
JOBÁNEK, V. Vzdálená diagnostika spalovacího motoru v reálném čase [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Zdeněk Novosad (člen) Ing. Marek Slovák (člen) Ing. Karel Štěpánek (člen) Ing. Radim Dundálek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Otázky k obhajobě: - V současné době je vzdálená diagnostika a vyhodnocení jízdních dat velmi aktuální téma, jak z hlediska zjištění poruch, ale i plánování servisu, případně zlepšování ekonomiky provozu. Dnešní technologické možnosti však nejsou hlavním limitujícím faktorem v dalším využití například pro zvýšení bezpečnosti provozu (sledování dodržování maximální povolené rychlosti, komunikace vozidel mezi sebou, autonomní řízení apod.) Muže student nastínit dnešní problematiku, se kterou se společnost musí vypořádat s masovým nasazením těchto nových technologií? - Jaké informace podle studenta jsou důležité pro diagnostiku motoru a byť s nimi řídicí jednotka motoru pracuje, nejsou obsaženy v OBD2 protokolu? Ať student nastíní proč by znalost dané informace byla zajímavá, případně co by se z ní dalo diagnostikovat. (zaměřte se na případ motoru použitého v práci) Otázky: - Využite dosiahnutých výsledkov práce v praxi. Zber a spracovanie získaných dát, uložisko dát. Zodpovězeno - Definujte snímače nevyhnutné pre činnosť motora. Zodpovězeno - Opíšte postup vyhonocovania dát z hľadiska servisu vozidla. Zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO