IoT systémy v diagnostice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá témou Internetu vecí a jej využitia v technickej diagnostike. V teoretickej časti sú opísané systémy a časti IoT, história vzniku IoT, komunikačné moduly a cloudové systémy. Druhá časť je zameraná na popis technickej diagnostike, diagnostického signálu, a bližší popis dvoch metód vhodných pre použitie do systémov IoT a to vibrodiagnostika a termodiagnostika. Praktická časť je zameraná na príklad využitia systému IoT v technickej diagnostike pomocou meranie vibrácii a teploty, na popis aplikácie v cloudovom systéme a analýzu výsledkov v cloudovom systéme. V závere práce sú ďalšie odporúčania pre prax v oblasti IoT systémov.
This master thesis deals with the topic of Internet of Things and its use in technical diagnostic. In theoretical part, there is a description of IoT systems and its parts, history of the IoT, communication modules and cloud systems. The second part of the thesis is focused on the description of technical diagnostic, diagnostic signal, and detailed description of two methods, most appropriate for use in IoT systems and that is vibrodiagnostic and thermodiagnostic. The practical part is focused on the application of the IoT system in technical diagnostics, including the measurement of vibrations and temperature, on the description of application in cloud system and analysis of measured results in cloud system. Prior to the end the more actions in this field of IoT systems has been recommended.
Description
Citation
KRIŽANOVÁ, B. IoT systémy v diagnostice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Prezentace začíná představením IoT systémů v diagnostice, cloudové systémy a metody technické diagnostiky. Další část prezentace je věnována představení praktické části, která se věnovala měření teploty místnosti i motoru, měření vibrací, zpracování dat v cloudové platformě ThingSpeak a výhody použití této platformy. V závěru práce je shrnuto využití vytvořeného řešení pro praxi, které je pro svou jednoduchost určené spíše pro výukové účely. Zároveň jsou predloženy návrhy na zlepšení. Otázka oponenta č.1: --- Vysvětlete blokové schéma systému IoT uvedené na str. 43 vaší práce. --- Na tuto otázku studentka promítá blokové schéma. Jednotlivé prvky jsou podrobně okomentovány. Otázka oponenta č.2: --- Na str. 57 práce máte uvedeny vlastnosti teplotního senzoru LM35, který má teplotní rozsah -55°C až 150°C. Máte zde uvedeno že výstupní napětí při 0°C je 0V. Jak by se s tímto senzorem měřila záporná teplota? --- Studentka promítá dvě různá řešení zapojení, které lze použít pro offset napětí a umožnění měření záporných teplot. Otázka oponenta č.3: --- V práci jste využila cloudové platformy ThingSpeak. Vyjmenujte další které by byly vhodné a porovnejte jejich vlastnosti. --- Tato otázka je odpovězena předložením 3 komerčně využívaných variant, které jsou zhodnoceny z pohledu funkcionality či ceny. Otázky komise: Doplňková otázka je směřována na propojení Matlab-ThingSpeak. Studentka popisuje, jak propojení funguje. Další otázka je směřována na FFT analýzu signálu. Komise zde vytýká špatné označení vertikální osy. Komise se vrací k blokovému schématu z otázky oponenta č.1. Chybí zde rozhodovací část a prediktivní údržba nemůže být založena pouze na měření dat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO