Mezinárodní úmluvy a dohody v oblasti mezinárodního civilního letectví

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce zpracovává problematiku mezinárodních úmluv a dohod v oblasti mezinárodního civilního letectví, kterými je Česká republika vázána. Informace o tomto tématu jsem čerpala převážně z elektronických verzí úmluv a dohod a z portálů zabývajících ať už leteckou, nebo právní tématikou. Každou mnohostrannou úmluvu jsem pak zvlášť charakterizovala. Úmluvy a dohody jsou v práci seřazeny chronologicky, tak jak se postupně vyvíjely. Pro lepší orientaci jsem je navíc rozdělila do čtyř hlavních skupin. Seznam dvoustranných dohod, kterými je Česká republika vázána, jsem pak uvedla v příloze. Do přílohy jsem také zařadila změny mezinárodních úmluv a vzorové příklady otázek, které mohou posloužit jako pomůcka pro studenty. Pro názornější přehled jsem na závěr vytvořila časovou osu, kde jsem znovu jen velmi stručně uvedla, čeho se daná úmluva týká, kdy vznikla, do kdy platila, případně jakou další úmluvou byla nahrazena. Práce může být dále použita například při teoretické výuce pilotních žáků, nebo jako pomůcka při přípravě na teoretické pilotní zkoušky.
This bachelor thesis deals with the issue of international conventions and agreements in the field of international civil aviation, by which the Czech Republic is bound. I drew information of this topic mainly from electronic versions of conventions and agreements and from portals dealing with either aviation or legal issues. Then I characterized each convention separately. Conventions and agreements are arranged chronologically as they have gradually evolved. For better orientation I also divided them into four main groups. I have set out a list of bilateral agreements in the annex. I also included amendments of international conventions in the annex and sample examples of questions, that can help students. For a clearer overview I created a timeline, where I again stated very briefly what the convention is about, when it was created, until when it was force, or what other convention replaced it. The work can also be used, for example, in the theoretical teaching of pilot students, or as an aid in preparing for theoretical pilot tests.
Description
Citation
PROCHÁZKOVÁ, H. Mezinárodní úmluvy a dohody v oblasti mezinárodního civilního letectví [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (předseda) Ing. Miroslav Šplíchal, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Navrátil, Ph.D. (člen) Ing. František Vaněk, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šplíchal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Otázka: Jaký je rozdíl mezi úmluvou a dohodou. Odpověd: smlouva je právně vymahatelná. Dohoda zavazuej strany morálně a politicky. Reakce na připomínky oponenta k časovému rozdělení, kde právo reagovalo na vývoj letectví. Otázka: Narazila jste v práci na přímé dopady regulace ohledně ekologie? Ne přímo. Otázka: Zabývala jste se certifikačními požadavky? Ano, ale důraz byl kladen na provozní předpisy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO