Vývoj metody pro hodnocení režimu mazání ve valivém ložisku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce si dává za úkol vývoj měřicí metody pro vyhodnocení režimu mazání ve valivém ložisku. První část mapuje několik měřicích metod, podle kterých lze hodnotit režim mazání. Na základě posouzení této části byly vybrány elektrické monitorovací metody. Pro aplikaci těchto metod bylo zkonstruováno testovací zařízení s valivým ložiskem. Konkrétní měřicí řetězce na bázi vybraných metod byly navrženy a ověřeny pomocí prvotních testů na tribometru ball-on-disk. Dle výsledků z těchto prvotních měření byl vybrán a aplikován vhodný měřicí řetězec na vyrobené testovací zařízení. Nakonec proběhlo úspěšné měření parametru mazání na valivém ložisku. Dodatečně byly provedeny další testy zabývající se vlivem teploty a typu oleje na samotné měření.
The aim of this master’s thesis is to develop measuring methods for evaluation of the lubrication regime in a rolling bearing. The first part of thesis maps several measuring methods according to which the lubrication mode can be evaluated. Based on the assessment of this part, electrical monitoring methods were selected. For application of these methods was constructed testing device with rolling bearing. Specific measuring chains based on selected methods were designed and verified by using initial tests on a ball-on-disk tribometer. According to the results of these initial measurements was selected and applied suitable measuring chain to the selected test device. In the end, there was a successful measuring the lubrication parameter on the rolling bearing. Additionally, other tests dealing with the influence of temperature and type of oil on the measurement itself were performed.
Description
Citation
VALENTA, J. Vývoj metody pro hodnocení režimu mazání ve valivém ložisku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) Ing. Dětřich Robenek (člen) doc. Ing. Stanislav Němeček, PhD. (člen) Ing. Jan Čermák, Ph.D., MBA (člen) Ing. Petr Čížek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Hutař, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta. Otázky oponenta: V kap. 5.1.2. diplomant řeší trvanlivosti ložisek. Proč je jeho cílem, aby trvanlivost obou ložisek byla pokud možno stejná? ZODPOVĚZENO Jaký je závěr z kapitoly 5.1.9, teplotní analýza vedení tepla, a proč se analýza vlastně dělala? (Větu, že Zmíněné teploty v místě připojení elektromotoru a v místě ložisek jsou dostatečně nízké a nemají vliv na správný chod zařízení, považuji za dost obecnou. ZODPOVĚZENO Z čeho diplomant usuzuje, že "Jelikož má olej FVA 3 vyšší viskozitu, měla by se jeho kapacita pohybovat okolo kapacity 300 až 400 pF, ale jeho kapacita se pohybuje v rozmezí 100 až 170 pF." Nelze hovořit o (elektrické) kapacitě oleje!!! ZODPOVĚZENO Co se stane s hřídelí, když dojde k lokální plastické deformaci? ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO Na čem závisí kapacita deskového kondenzátoru a jak? ZODPOVĚZENO Prof. Hartl: Jaká je předpokládaná trvanlivost ložisek? ZODPOVĚZENO Prof. Hartl: Jaká je role ball-on-disc zařízení ve vašem výzkumu? ZODPOVĚZENO Prof. Hartl: Proč jste na závěr neporovnal výsledky dvou přístupů? ZODPOVĚZENO Doc. Mazůrek: Použil jste kapacitní metodu u ball-on-disc zařízení? ZODPOVĚZENO Doc. Mazůrek: Jakým způsobem vyhodnocujete počty kontaktů? ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO Doc. Hutař: Jste spokojený s dosaženou přesností zařízení a jak ji případně zlepšit? ZODPOVĚZENO Doc. Koutný: K čemu slouží otvory s tolerancí H7 na vyrobeném tělese? ZODPOVĚZENO
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO