Způsobilost měření karoserie na In-line 3D měřícím zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Rozvojem technologií optického měření tvarů a prvků je dnes možné měřit karoserie přímo ve výrobním toku linky ve svařovně firmy na výrobu automobilů, tzv. In-line měření. Při nasazování tohoto kontrolního procesu je také potřeba množství naměřených dat zpracovávat pomocí normou popsaného postupu na řízení procesu. Práce předkládá návrh na zavedení řízení procesu rozměrové kontroly finálního výrobku svařovny, svařené karoserie.
By developing optical measurement technologies of shapes and elements, it is now possible to measure the carbody directly in the production flow of the welding company's line for the production of cars, the so-called „In-line measurement“. When deploying this control process, you also need to process the amount of data measured using the standard described procedure for process control. The thesis presents a proposal for the introduction and control of the dimensional inspection process of the final product of the welded body.
Description
Citation
ČADA, M. Způsobilost měření karoserie na In-line 3D měřícím zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Student v úvodu prezentace seznámil zkušební komisi se zařazením své diplomové práce v kontextu výroby v automotive, charakterizoval problematiku úkolu a shrnul cíle své práce. Dále představil princip vyhodnocení nejistoty měření podle nové normy ČSN EN ISO 14253-1:2018 a zmiňoval rozdíly od normy předchozí. Student hodnotil taktéž časovou náročnost měření a představil vlastní řešení optimalizace, které bylo vysvětleno slovním komentářem. Následně představil měřicí buňku se dvěma roboty, laser-trackery a systémy In-line. Zároveň popsal problém aktuální konfigurace a navržená opatření. Otázka oponenta: --- Objasněte význam indexů krátkodobé a dlouhodobé způsobilosti procesu a doplňte komentář k výsledkům uvedeným v kap. 9. --- Student by doporučoval sledovat parametr Cpk, neboť parametr počítá i s umístěním odchylky. Student zmiňuje, že parametr by měl nabývat hodnoty 1.33 a vyšší. Cpk index je vhodný pro sledování dlouhodobé způsobilosti, Cpp index poté na kratší období, maximálně doba trvání jedné směny. Celou problematiku podrobně vysvětluje. Ukazatel celkové efektivity zařízení? Student neodpovídá. Jak probíhá měření? Student odpovídá, že proběhne vyrovnání testovacího tělesa, provede se 3x měření ve všech osách i v úhlopříčce. Stejné kalibrační těleso používají jak pro dotykové offline měření tak i pro laserové online měření, pouze textura povrchu dotyku je jiná. Jak probíhá korekce měření? Při odstávce linky se provádí sežízení a vytváří prostorové korekční mapy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO