Simulační studie robotické linky pro obsluhu obráběcího stroje pro velkosériovou výrobu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce řeší návrh robotického pracoviště pro obsluhu CNC obráběcího stroje. Při obrábění je nečinný robot využit k odjehlení určených hran za pomocí pneumatických vřeten osazenými frézami. Práce obsahuje návrh koncových efektorů pro vykonání manipulačních a odjehlovacích operací. Dále návrh jednotlivých stanovišť a jejich rozložení v buňce. Řešena je i bezpečnost robotické buňky. Práce obsahuje nejen návrh, ale i ověření taktu robotu, který musí splnit obsluhu CNC stroje a odjehlení obrobků. Takt je zjištěn vytvořením simulačního modelu v programu Tecnomatix Process Simulate. Jako poslední je v práci řešeno technicko-ekonomické zhodnocení.
The thesis deals with design of robotic cell for operation with CNC machine. When CNC machine is machining, inactive robot is used for deburring specific edges on the workpiece with help of pneumatic spindles. Thesis include design of end-effectors for handling and deburring operations, design and placement of individual parts of robotic cell. Part of the thesis deals with safety of the cell. Next part of thesis is focus on finding out cycle time of the robot. Robot have to manage cooperate with CNC machine and deburr edges in time. Cycle time is find out at simulation study in software called Tecnomatix Process Simulate. On the end of thesis is technical-economics evaluation
Description
Citation
ŠVÁČEK, J. Simulační studie robotické linky pro obsluhu obráběcího stroje pro velkosériovou výrobu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (místopředseda) Ing. Lubomír Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Student začíná prezentaci cíli práci a popisem manipulované součástky. Prezentace pokračuje návrhem layoutu, koncovým efektorem, layoutem buňky a tokem materiálu. Na závěr student hodnotí ekonomické hledisko, pouští simulaci a shrňuje výsledky. Student pak odpovídá na první otázky oponenta a to uvedením kritických míst a odhadem velikosti zatížení. Na druhou otázku student zodpovídá popisem odfuku v pračce. Komise se ptá na uspořádaní práce. Student Komise se ptá na funkčnost senzorů. Student odpovídá, že slouží k zjištení zda robot uchytil danou součást. Komise se ptá na možnosti rozpoznávaní nástrojů v případe výměně nástrojů. Student zmiňuje signály z koncových efektoru. Komise se ptá na synchronizaci pracoviště. Student v práci neuvažoval o nadřízeném PLC v případu jednoho robotu. Komise se ptá na výměnu informacím mezi pracovištem a robotem. Student jmenuje informace jako stav robotu, stav dveří(zavřeno/otevřeno) a stav čelistí. Komise se ptá na model a volbu CNC stroje. Student odpovídá, že CNC stroj je navolen. Komise se ptá na vkládaní obrobku do stroje. Student pouští simulaci ještě jednou pro vysvětlení. Komise se ptá na vysvětlení blokového diagramu na obrázku 37. Student v zkratce vysvětluje diagram. Komise ptá na význam křídlový a posuvných dveří. Student zmiňuje, že jediní dveře slouží pro servis a druhé pro odjehlovaní. Komise se ptá na systémovým rozbor práce. Student v práci poukazuje na návrh buňky. Komise se pak ptá ukazatele kvality. Student zobrazuje tabulku 2 ve své práci, kde jsou: kritéria takt linky, výšce investice a další. Komise se ptá na bezpečnost pracoviště. Student zmiňuje právní předpisy a shody. Komise se ptá na konkrétní právní předpis. Student zmiňuje nesprávné normy. Komise se dál ptá na vysvětlení tabulek v příloze. Student umí částečně vysvětlit jednotlivá části tabulky. Komise se dál ptá na postup vyhotovení analýzy rizik. Student jmenuje tři kroky. Komise se ptá na dílčí části jednotlivých kroků. Student uvádí příklady nebezpečí dle tabulky ale tabulka není kompletní, chybí krok 3.      
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO