Návrh semiaktivního odpružení sedačky pro zemědělské stroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem semiaktivního systému odpružení sedadla zemědělského stroje a vytvořením dynamického modelu systému, který zahrnuje reálné parametry magnetoreologického (MR) tlumiče. Dynamický model je model s jedním stupněm volnosti, je vytvořen v programu Matlab a zahrnuje tři řídící algoritmy (dvoustavový Skyhook, Kontinuální Skyhook a algoritmus Acceleration Driven Damper) a dobu odezvy tlumiče. Na základě výsledků simulací jsou definovány tlumící charakteristiky, je upraven MR tlumič pro dosažení rychlé doby odezvy a je navrženo testovací sedadlo pro testování přenosu vibrací na řidiče. Výsledky simulací přinášejí porovnání účinnosti v závislosti na době odezvy a řídícím algoritmu a také porovnání vůči pasivnímu systému tlumení. Na navrženém testovacím sedadle s MR tlumičem s rychlou dobou odezvy je přenos vibrací snížen až o 25 % oproti nejlepšímu pasivnímu nastavení.
The thesis deals with design of a semiactive seat suspension system for an agriculture machines and design of dynamic model of the system, which includes real parameters of a magnetorheological (MR) damper. The dynamic model is a single degree of freedom model and it is made in program Matlab. In the model, response time of the MR damper and three control algorithms are implemented (two-state Skyhook, Skyhook linear approximation damper control and Acceleration Driven Damper control). Based on the results of the simulations, the damping characteristics are defined, and the MR damper is modified to achieve fast response time. A test seat is designed to test transmission of vibrations to the driver. The simulation results provide a comparison of efficiency of the seat suspension depending on the response time and control algorithm, as well as a comparison with a passive suspension system. On the designed test seat with MR damper with a fast response time, the vibration transmission is reduced up to 25 % compared with the best passive seat suspension setup.
Description
Citation
ZINDULKA, M. Návrh semiaktivního odpružení sedačky pro zemědělské stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) Ing. Dětřich Robenek (člen) doc. Ing. Stanislav Němeček, PhD. (člen) Ing. Jan Čermák, Ph.D., MBA (člen) Ing. Petr Čížek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Hutař, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta. Otázky oponenta: Výkres závěsu DP2020/00-01, popište výrobní postup pro tuto součástku. Vidíte nějaké zlepšení technologičnosti designu pro tento díl? ZODPOVĚZENO Popište lépe pasivní systém použitý pro vaše srovnání. Má souměrnou charakteristiku? Je možné ještě vylepšit pasivní tlumič a vyjde pak srovnání stále výhodně pro semi-aktivní variantu? ZODPOVĚZENO Uvádíte, že sedadlo je při provozu zatíženo 73 % řidičovy hmotnosti. Objasněte blíže proč tomu tak je a za jakých okolností to platí. ZODPOVĚZENO Prof. Hartl: Jaký je výstup práce a jaká je jeho forma? ZODPOVĚZENO Doc. Mazůrek: Objasněte informace a obrázek na slajdu 5 v prezentaci. ZODPOVĚZENO Doc. Mazůrek: Je pravda, že nápravy zemědělských strojů nejsou odpruženy? ZODPOVĚZENO Doc. Mazůrek: Jak jste vyřešil uvedený způsob excitace a jeho limitace? ZODPOVĚZENO Doc. Mazůrek: Jak byl uložen tlumič na svých koncích? ZODPOVĚZENO Doc. Maňas: Jak by se projevil skutečný záznam odezvy reálného stroje, a vyhovovalo by uvedené sedadlo z hlediska navrženého nůžkového mechanismu? ZODPOVĚZENO
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO