Návrh řídicího systému pro malý zkušební stroj

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zaměřuje na návrh malého zkušebního stroje pro měření pevnosti materiálů v tahu. Cílem je vybrat vhodný řídicí hardware pro pohonnou jednotku, která disponuje sériovým komunikačním rozhraním. Pohon je realizován pomocí krokového motoru, který má mikrokrokování. Řízení motoru zajistí kontrolér, který komunikuje s aplikací v počítači. Tato aplikace má všechny funkce nutné k plnohodnotnému řízení stroje.
This thesis focuses on design of small testing machine for measuring tensile strength of materials. Appropriate hardware for driving the motor with serial communication will be used. Main drive is a stepper motor with microstepping. Instructions for motor is provided by microcontroler which will be comunicating with aplication in computer. This aplication will have all user functions nessesary for using this device.
Description
Citation
RASOCHA, D. Návrh řídicího systému pro malý zkušební stroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Josef Ferda (člen) mjr. Ing. Václav Křivánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Student v prezentaci představil svou práci. Po přečtení posudku vedoucího práce a posudku oponenta práce student odpovídal postupně na dvě otázky položené oponentem. Tyto otázky zodpověděl bez zaváhání. Dále odpovídal na otázky položené jednotlivými členy komise, směřující např. na důvody nadměrného tření v zátěžném mechanizmu. Celé jeho vystoupení včetně odpovědí na položené otázky hodnotila komise jako velmi dobré.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO