Posouzení spolehlivosti vybraného procesu u nevýrobní společnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předmětem diplomové práce Posouzení spolehlivosti vybraného procesu u nevýrobní společnosti je analýza spolehlivosti procesů a jejich rizik. Dílčími cíli bylo provést odbornou literární rešerši platných norem a systémový rozbor týkající se problematiky posouzení spolehlivosti vybraného procesu. První část diplomové práce se zabývá přiblížením zvolených pojmů a nástrojů, které jsou v této práci využity. Dále se autor zabýval vybranými požadavky příslušných norem ČSN EN ISO 9001:2016, ČSN EN ISO 14001:2016 a ČSN ISO 45001:2018, které se vztahují na řešenou problematiku. V praktické části je představena společnost, zejména pak členění společnosti vztahující se k určenému procesu. Následně byl daný proces zpracován do integrovaného vývojového diagramu a posouzen pomocí nástrojů kvality, a to FMEA analýzy a Interního auditu. Na základě výsledků dosažených použitím těchto nástrojů byla analýzou odhalena příslušná rizika a zjištění. Autor v poslední části porovnal a shrnul výsledky posouzení a identifikovaná zjištění, pro která navrhl vhodná preventivní opatření pro zlepšení vybraného procesu. Závěrem jsou diskutovány vlastní závěry a navržená preventivní opatření.
The subject of the diploma thesis Assessment of the reliability of a selected process in a non-manufacturing company is the analysis of the reliability of processes and their risks. The partial goals were to perform a professional literature search of valid standards and a system analysis concerning the issue of assessing the reliability of the selected process. The first part of the diploma thesis deals with the approach to selected concepts and tools that are used in this work. Furthermore, the author dealt with selected requirements of the relevant standards ČSN EN ISO 9001:2016, ČSN EN ISO 14001:2016 a ČSN ISO 45001:2018, which relate to the issues addressed. The practical part introduces the company, especially the division of the company related to the process. Subsequently, the process was processed into an integrated flowchart and assessed using quality tools, namely FMEA analysis and Internal Audit. Based on the results obtained using these tools, the analysis revealed relevant risks and findings. In the last part, the author compared and summarized the results of the assessment and the identified findings, for which he proposed appropriate preventive measures to improve the selected process. Finally, the own conclusions and proposed preventive measures are discussed.
Description
Citation
LUKÁŠ, M. Posouzení spolehlivosti vybraného procesu u nevýrobní společnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-23
Defence
Student v úvodu své prezentace seznámil zkušební komisi s motivací a cíli své práce zpracované na téma posouzení spolehlivosti vybraného procesu u nevýrobní společnosti. Představil firmu ENERGOCHEM a.s., oblast působení firmy a organizační strukturu. V další části prezentace student uvádí identifikaci nežádoucích stavů procesu a rizika rozděluje na klíčová, závažná a akceptovatelná. Na klíčová a závažná rizika student aplikuje FMEA analýzu a prezentuje její výsledky. V závěru práce student shrnuje navržená preventivní opatření a zhodnocení dosažených výsledků diplomové práce. Otázka oponenta č.1 --- Proč jste pro řešení práce použil metodu FMEA, jaké další metody by byly použitelné? --- Student zdůvodňuje volbu FMEA, protože dokáže odhalit až 90 % rizik a kvantifikuje dopady. FMEA je týmové posouzení, kde dochází k minimalizaci pochybení jednotlivce. FMECA a PDPC Otázka oponenta č.2 --- Jakým způsobem jste v praktické části práce zohlednil požadavky normy ČSN ISO 45001, o které píšete v úvodu své práce? --- Oblast bezpečnosti práce byla zodpovězena interním auditem a byla hodnocena pozitivně, nebylo tedy nutné navrhovat preventivní opatření. Čím se zaobírají normy ISO 21500 nebo ISO 1006? Student neodpovídá. Taktéž jsou komisí předloženy další normy, které se týkají řízení managementu kvality. Komise nachází faktické chyby ve FMEA analýze. Student se odkazuje na vnitřní směrnice firmy, ze kterých při sestavování analýzy vycházel. Co je výsledkem vašeho projektu? Student odpovídá, že je to dodání funkční technologie zákazníkovi. Máte ve firmě projektové manažery kategorie A až D? Student odpovídá negativně, že nemají projektové manažery s certifikátem. Komise reaguje na název samotné práce „posouzení spolehlivosti“ přestože není v práci téma spolehlivosti probíráno. Jak vnímáte spolehlivost? Student neodpovídá.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO