Optimalizace topologie kmitajícího nosníku složeného z více materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací topologie nosníku skládajícího se jak z jednoho, tak i více materiálů zatíženého staticky nebo dynamicky. Zaměřuje se na návrh struktury s cílem minimalizace poddajnosti, nebo maximalizace vlastní frekvence. Pro řešení jednotlivých problémových situací jsou napsány výpočetní programy v jazyku Python samostatně a také v kombinaci s komerčním softwarem ANSYS APDL.
The master‘s thesis deals with optimization of continuum consisting of one or more different materials loaded statically or dynamically. The thesis aims on minimum compliance design and maximum eigen frequency design. For solution of each problem situation are written computational programmes in Python language itself and also as combination with commercial software ANSYS APDL.
Description
Citation
KORDULA, T. Optimalizace topologie kmitajícího nosníku složeného z více materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Laš, CSc. (předseda) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (člen) prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-31
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji závěrečnou práci. Poté byly předneseny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Následně byly pokládány další otázky vztahující se k diplomové práci: Jak se lišila poddajnost pro dvourozměrnou a třírozměrnou úlohu? Co myslíte hustotou dutin? Je dnešními prostředky možné vytisknout strukturu s více materiály? Jak máte naprogramován kód, který pracuje s programem ANSYS? Může být problém s kritickým úhlem, pod kterým jsou struktury tištěny, aby byly samonosné? Je uvažován čistý titan, chemicky čistý titan nebo slitina titanu? Po zodpovězení všech dotazů bylo vystoupení hodnoceno jako výborné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO