Vliv orientace a umístění dentálního implantátu na deformačně-napěťové stavy v dolní čelisti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá problematikou spadajúcou do oblasti stomatologickej biomechaniky a to mechanickou interakciou dentálnych implantátov s kostným tkanivom dolnej čeľuste. Práca je zameraná na deformačne-napäťovú analýzu dolnej čeľuste s implantátom zavedeným v rôznych polohách, s rôznym natočením voči oklúznej rovine. Riešenie je vykonané výpočtovým modelovaním pomocou metódy konečných prvkov. Model geometrie dolnej čeľuste bol vytvorený na základe CT snímok. Cieľom diplomovej práce bolo taktiež porovnanie vplyvu voľby modelu materiálu špongiózneho kostného tkaniva na výsledné deformačne-napäťové stavy dolnej čeľuste so zavedeným implantátom. Boli vytvorené tri modely materiálu špongiózneho kostného tkaniva – dva homogénne modely materiálu a heterogénny model materiálu, ktorý bol získaný na základe CT snímok. V práci bol taktiež zisťovaný vplyv natočenia implantátov v jednotlivých základných polohách o +5°, prípadne -5° na výsledné deformačne-napäťové stavy. Na základe deformačne-napäťovej analýzy je možné konštatovať, že väčší vplyv na namáhanie kostného tkaniva a implantátu má jeho poloha a natočenie ako volený model materiálu špongiózneho kostného tkaniva.
The master’s thesis deals with issues belonging to the field of dental biomechanics, specifically the mechanical interaction of dental implants with the bone tissue of the mandible. The thesis focuses on the stress-strain analysis of the mandible with the implant inserted in different positions, with a different angle relative to the occlusal plane. The solution is performed by computational modeling using the finite element method. The geometry model of mandible was created based on CT images. The aim of the master’s thesis was also to compare the influence of the choice of the material model of cancellous bone tissue on the resulting stress-strain states of the mandible with the dental implant. Three material models of cancellous bone tissue were created - two homogeneous material model and a heterogeneous material model, which was based on CT image data. The work also investigates the effect of rotation (+5° or -5°) of implants in basic positions on the resulting stress-strain states. The stress-strain analysis showed that position and rotation has a greater effect on the stress and strain of bone tissue and implant than the chosen material model of cancellous bone tissue.
Description
Citation
THOMKOVÁ, B. Vliv orientace a umístění dentálního implantátu na deformačně-napěťové stavy v dolní čelisti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Laš, CSc. (předseda) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (člen) prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-30
Defence
Studentka ve vymezeném čase prezentovala svoji závěrečnou práci. Poté byly předneseny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Následně byly pokládány další otázky vztahující se k diplomové práci: Proč jste se zabývala pouze dolní čelistí? Existuje statistika, zda se dávají implantáty více do dolní než horní čelisti? Je statistika pro dosažené odchylky při zavádění implantátu? Je možné, že by se lékař strefil do kortikální kosti? Proč se analýza dělá pro kovovou část? Může dojít k jejímu zlomení? Jaké uložení ze statického hlediska jste použila? Po zodpovězení všech dotazů bylo vystoupení hodnoceno jako výborné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO