Mikroplasty v půdě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalářská práce se zabývá posouzením vhodnosti infračervené spektrometrie pro identifikaci plastů a mikroplastů v půdách. Byly použity techniky DRIFT (difuzní reflektance) a ATR (zeslabená úplná reflektance). Pro analýzu byly připraveny směsi modelové půdy a čistého PET o různých koncentracích. Dále bylo hodnoceno 21 reálných vzorků půd a 3 vzorky kompostů. Získaná data byla využita pro interpretaci infračervených spekter, vytvoření kalibračních závislostí PET s využitím metod ATR a DRIFT. Součástí práce bylo vyhodnocení validačních modelů s využitím spekter a základních půdních parametrů.
This bachelor thesis deals with the appraisal of the suitability of infrared spectroscopy for the identification of plastics and microplastics in soils. Available techniques were DRIFT (diffuse reflectance) and ATR (attenuated total reflectance). Mixtures of model soil and pure PET were prepared for analysis in various concentrations. Furthermore, a total of 21 samples of soil and 3 samples of compost were evaluated. The obtained data were used for interpretation of infrared spectra, creation of calibrations of PET using ATR and DRIFT methods. Part of the work was the evaluation of validation models using spectra and basic soil parameters.
Description
Citation
DVOŘÁKOVÁ, A. Mikroplasty v půdě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-24
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace student-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla velmi dobrý výtah výsledků své diplomové práce, zodpověděla dotazy oponentské i členů komise, reagovala na připomínky k diplomové práci. V diskusi tak studentka prokázala velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila její diplomovou práci celkově jako velmi dobrou. Otázky vznesené během diskuse: Veselý: Co to je „DRIFT spektrum“ – závislost čeho na čem? Pekař: Jaké koncentrace PET byly použity pro kalibraci? Márová: Co znamená fráze „pásy přinaáležijící půdě“? Obruča: Jaká je reálná koncentrace mikroplastů v půdě?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO