Bariérové vrstvy oxidu titaničitého zhotovené materiálovým tiskem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V této práci byly připraveny bariérové vrstvy ze suspenze TiO2, a to materiálovým tiskem a rotačním litím. Tyto vrstvy byly poté analyzovány pomocí cyklické voltametrie pro nalezení případných defektů a určení typu těchto defektů. Bylo zjištěno, že nejlepší bariérové schopnosti vykazují vrstvy o tloušťce nad cca 120 nm připravené na ITO sklo rotačním litím. Bariérové vrstvy připravené na FTO naopak všechny vykazovaly velmi špatnou schopnost blokace elektronů. Velmi dobré blokační schopnosti dále vykazovaly i vzorky vytištěné, přičemž nejlepší výsledky byly dosaženy při využití rozteči 40 m a dvou vrstvách na ITO sklo, ačkoliv se tyto vzorky potýkaly s problémem vzlínání elektrolytu, což mělo za následek zkreslení výsledků.
In this theses TiO2 blocking layers were fabricated using material inkjet printing and spincoating methods. These layers were then analyzed using cyclic voltammetry to find any defects and to determine the type of those defects. We found that layers of over 120 nm made using ITO glass and spincoating method had the best blocking capabilities. Blocking layers prepared using FTO glass were underperforming greatly throughout the whole experiment. We also achieved good results with material ink jet printing. The best results out of all printed samples were achieved with DPI of 635, although these layers also had problem with the electrolyte rising through microscopic pores in the layer thus changing the results.
Description
Citation
LÁSKO, O. Bariérové vrstvy oxidu titaničitého zhotovené materiálovým tiskem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-25
Defence
Obhajoba diplomové práce proběhla podle následujícího schématu: prezentace studenta-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Student přednesl dobrý výtah výsledků své diplomové práce, v odpovědích na dotazy oponentské i členů komise nebo v reakcích na připomínky k diplomové práci projevoval menší neznalosti. V diskusi tak student prokázal dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila jeho diplomovou práci celkově jako dobrou. Otázky vznesené během diskuse: Veselý: Má smysl uvádět tloušťku vrstev v mikrometrech na 9 platných číslic? Márová: Proč nebyly v práci uvedeny SEM snímky inkjetem připravených vrstev? Jak byste vaše výsledky dal do souvislosti s oborem, který studujete?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO