Mobilní aplikace pro podporu vzdáleného měření s využitím komunikační sítě Sigfox

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je implementovat mobilní aplikaci pro operační systém Android. Aplikace podporuje vzdálené měření přes síť Sigfox a lokální měření přes rozhraní Bluetooth Low Energy.  Implementoval jsem ji nativně v programovacím jazyce Kotlin s použitím návrhového vzoru Model-View-Viewmodel. Získávání naměřených hodnot probíhá vzdáleně pomocí Sigfox REST API a lokálně s pomocí Android knihovny pro Bluetooth . Sesbíraná data jsou ukládána v lokální databázi na mobilním zařízení. Dále jsou data interpretována a vizualizována do grafů, které si uživatel může přizpůsobit. Vytvořené řešení poskytuje uživateli možnost získat, sledovat a vizualizovat data ze senzorů včetně jejich historických hodnot. Aplikace má jednoduché použití, současně však umožňuje konfiguraci interpretace dat a podporuje několik různých formátů příchozích zpráv.
The purpose of this project is the implementation of a mobile application for the operation system Android.  The application supports remote metering via the Sigfox network and local metering via Bluetooth Low Energy. I implemented it natively in the Kotlin programming language using the Model-View-ViewModel design pattern. Measured values are collected remotely using the Sigfox REST API and locally using the Android Bluetooth library. The collected data are persisted in the local database on the mobile device. Then, the data is interpreted and visualized into graphs that the user can customize.  The created solution provides a possibility to acquire, monitor and visualize data from sensors, including their historical values. The application is easy to use, but also allows configuring data interpretation and supports several different incoming message formats.
Description
Citation
BULAWA, D. Mobilní aplikace pro podporu vzdáleného měření s využitím komunikační sítě Sigfox [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-08-26
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Stručně objasněte , jak chápete požadavky zadání "... možnost vybrat různou interpretaci dat pro každé zařízení" (viz bod 4 zadání) a "... implementujte vhodně zvolené statistické funkce nad daty získanými ze Sigfox zařízení" (viz bod 5 zadání),  jakým způsobem jste je zohlednil při návrhu/realizaci a uveďte argumenty pro a proti uživatelské spokojenosti s výslednou aplikací. Považujete způsob / výsledky testování popsané v části 6.3 za dostatečné splnění bodu 6 zadání?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO