Chování diklofenaku v půdních systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V dnešní době je velké množství léčiv nedostatečně odstraněno v čistírnách odpadních vod (ČOV), a tak se dostávají do vodních toků a následně do půdy. V životním prostředí nejsou tyto látky přirozené, a proto zde mohou působit negativně. Je tedy velmi důležité studovat chování cizích látek v životním prostředí. V této práci bylo sledováno sorpční a desorpční chování běžně užívaného léčiva diklofenaku v půdním systému. Míra sorpce a desorpce byla zjištěna ze změny koncentrace diklofenaku analyzované pomocí UV-VIS spektrometrie. Dále byly sledovány změny pH a vodivosti. Diklofenak vykazoval dobré sorpční vlastnosti, a to ve všech sledovaných koncentracích. Desorpce byla minimální nebo žádná, což značí pevnou vazbu mezi diklofenakem a půdou a menší možnost vyluhování zpět do půdního roztoku. Výsledky této práce ukázaly, že i když se diklofenak dostane do životního prostředí, tak je převážně sorbován do půdy. To je do velké míry pozitivní, protože diklofenak v půdě prakticky neškodí a díky pevné vazbě je zde i zadržován.
In these days, a large amount of drugs are not completely removed in wastewater treatment plants, than it enters watercourses and then it leaks into soils. These substances are not natural in the environment, so they can have a negative effects here. This is very important to study the behavior of foreign substances in the environment. In this thesis the sorption and desorption behavior of the commonly used drug diclofenac in the soil system was monitored. The rate of sorption and desorption was determined from the change in diclofenac concentration analyzed by UV-VIS spectrometry. Changes in pH and conductivity were also monitored. Diclofenac showed good sorption properties in all the concentrations. There was no desorption or just a minimal desorption, that indicating a strong bond between diclofenac and soil and less leachability into the soil fusion. The results of this thesis showed, that even if diclofenac leaks into the environment, it is mostly adsorbed into the soil. This is largely positive, because diclofenac is practically harmless in the soil and due to the strong bond it also persist there.
Description
Citation
ŠMERDOVÁ, K. Chování diklofenaku v půdních systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-27
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace student-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla velmi dobrý výtah výsledků své diplomové práce, zodpověděla dotazy oponentské i členů komise, reagovala na připomínky k diplomové práci. V diskusi tak studentka prokázala velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila její diplomovou práci celkově jako velmi dobrou. Otázky vznesené během diskuse: Veselý: Čím si vysvětlujete slabý signál diklofenaku ve FTIR spekter? Proč střídáte v grafech jednotky mg a mikrogram? Obruča: Jakým mechanismem se váže diklofenak na půdu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO