Příprava a základní chemická a fyzikální charakterizace biouhlu z pšeničných otrub

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V nynější době je velice diskutovaným tématem v chemické a výzkumné oblasti získávání biouhlu a jeho použití. Využití biohlu je velmi často skloňováno v oblastech zemědělství, odpadního hospodářství, zlepšení životního prostředí a v boji proti globálnímu oteplování. Mimo tyto odvětví je téma biouhlu řešeno i při výrobě bio-dieselu a bio-oleje. Vzhledem k současnému využívání sekundárních produktů během biotechnologických procesů byla předložená teoretická a praktická studie zaměřena na problematiku získávání biouhlu z otrub pomocí pyrolýzy při různých teplotách. Součástí praktické části bylo získávání biouhlu z otrub a jeho následné analýzy, kterými se dal biouhel získaný z otrub pomocí pyrolýzy fyzikálně i chemicky charakterizovat. Charakterizace biouhlu z otrub byla řešena různými analytickými metodami. Těmito technikami se získaly např. pH, vodivost, distribuce částic, prvkové složení biohlu, porozita a obsah polycyklických aromatických uhlovodíků. Díky této studii byly podrobně charakterizovány vlastnosti biouhlu a jeho možné aplikace v běžném životě. Vzhledem k velmi nadějnému využití biohlu získaného z otrub lze říct, že se bude jednat o velmi žádané téma budoucnosti
At present, the extraction of biochar and its use is a much-discussed topic in the chemical and research fields. The use of biochar is very often declined in the areas of agriculture, waste management, environmental improvement and the fight against global warming. In addition to these sectors, the topic of biochar is also addressed in the production of bio-diesel and bio-oil. Due to the current use of secondary products during biotechnological processes, the presented theoretical and practical study focused on the issue of obtaining biochar from bran by pyrolysis at different temperatures. Part of the practical part was the extraction of biochar from bran and its subsequent analysis, which could be used to characterize biochar obtained from bran by pyrolysis physically and chemically. The characterization of bran biochar was solved by various analytical methods. These techniques yielded, for example, pH, conductivity, particle distribution, elemental composition of biochar, porosity and content of polycyclic aromatic hydrocarbons. Thanks to this study, the properties of biochar and its possible applications in everyday life were characterized in detail. Given the very promising use of biochar obtained from bran, it can be said that this will be a very desirable topic for the future.
Description
Citation
ZOUHAROVÁ, K. Příprava a základní chemická a fyzikální charakterizace biouhlu z pšeničných otrub [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-02
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem své diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny jeho otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Co je myšleno využitím páry jako oxidačního plynu? Můžete uvést, co je to pyrolýza? Můžete uvést, co obsahují pyrolyzní plyny? Není škoda využívat pšenici a kukuřici k pyrolýze? Pozor na využití velkého realizačního týmu. Dále není vhodné konkrétně jmenovat osoby zabývající se danou tématiko, ale citovat jejich publikace. Dále pozor na některá vyjádření, například: ‚‚O tento zájem mohl biouhel poděkovat „otci“ organické chemie v zemědělství Justusovi svobodnému pánovi von Liebigenovi.‘‘ prof. Kráčmar: Můžete uvést co je to rýžový lusk? doc. Kovalčík: Jaká byla ve vašem případě použita atmosféra? doc. Brázda: Proč je biouhel označován jako bio a existuje i jiný typ? Diplomantka zodpověděla na doplňující dotazy členů komise vznesené v průběhu diskuze k dané problematice. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala velmi dobré znalosti v daném oboru i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO