Sledování alkalicko-křemičité reakce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Vlivem alkalicko-křemičité reakce (alkali-silica reaction, dále jenom ASR) dochází k porušení betonových konstrukcí, což může vést ke ztrátě jejich užitných vlastností. Aby reakce mohla proběhnout, je mimo jiné potřeba přítomnosti alkálií. V průběhu práce bylo sledováno uvolňování alkálií do pórového roztoku. V průběhu hydratace byly odebírány pórové roztoky na základě kalorimetrických křivek, u kterých byl pomocí ICP-OES analyzován obsah K+ a Na+. Výsledkem jsou grafy vývoje obsahu alkálií a jejich vztah k hydrataci cementu. Je zde popsána nebezpečnost alkálií obsažených v testovaných vzorcích. Popis obsahu alkálií a jejich vývoje je důležitý pro pochopení průběhu ASR a návrhu schůdného řešení ochrany před tímto problémem.
Due to the alkali-silica reaction (ASR), concrete structures are damaged, which can lead to the loss of their useful properties. For the reaction to take place, the presence of alkalis is required. During the work, the release of alkalis into the pore solution was monitored. During hydration pore solutions were taken, on the basis of calorimetric curves. In pore solutions the K+ a Na+ content was analyzed by ICP-OES. The result is graphs of the development of alkali content and their relationship to cement hydration. The danger of the alkali in tested samples for the course of the reaction is described here. The description of the alkali content and its development is important for understanding the course of ASR and proposing a viable solution to protect against this problem.
Description
Citation
DOLEŽAL, M. Sledování alkalicko-křemičité reakce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Lang, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-09-03
Defence
Student nejdříve nastínil problematiku své práce Sledování alkalicko-křemičité reakce. Po představení metod měření a nejdůležitějších výsledků student shrnul získané výsledky a po výborné prezentaci byl vyzván předsedou komise k odpovědím na otázky oponenta. 1) Diskutujte, proč naměřený obsah alkálií (Na+; K+) v porovém roztoku u testovaných cementů s rostoucím stupněm hydratace stoupá? 2) Diskutujte rozdíly ve vývoji koncentrace alkálií v porovém roztoku v dlouhodobějších (dny, měsíce) stádiích hydratace z pohledu cementu typu CEM I a směsných cementů? Student na otázky výborně odpověděl a přesvědčil komisi o výborných znalostech v daném oboru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO