Identifikace rostlinné DNA v komplexní matrici pomocí molekulárních technik

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem bakalářské práce je identifikace rostlinné DNA v komplexní matrici pomocí molekulárních technik. Práce nejprve vychází z rešerše literárních zdrojů zaměřených na molekulární techniky identifikace DNA a pak se teoreticky zabývá metodami izolace a charakterizace rostlinné DNA. Konkrétně se bude pracovat s DNA borůvky. V experimentální části byla měřena čtveřice komerčních produktů, ze kterých byla izolována DNA a následně byla podrobena PCR a HRM analýze.
The aim of this bachelor thesis is the identification of plant DNA in a complex matrix using molecular techniques. The work first focuses on a search of literature sources concerned with molecular techniques of DNA identification. Next, it deals theoretically with methods of isolation and characterization of plant DNA. Specifically, we shall work with blueberry DNA. In the experimental part, DNA from four commercial products was isolated and subsequently subjected to PCR and HRM analysis.
Description
Citation
PAPALA, F. Identifikace rostlinné DNA v komplexní matrici pomocí molekulárních technik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-10
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl. Diskuse: prof. Márová: Bylo by možné některou z využitých technik odlišit od sebe jednotlivé druhy borůvek? doc. Obruča: Bylo by vhodné práci zpracovat v lepší kvalitě. S ohledem na množství změřených dat by práce při důkladnějším zpracování byla na zcela jiné úrovni. doc. Brázda: Jaký komerční kit byl pro izolaci DNA použit a jaký je zde princip izolace? Jak jste zjišťoval sekvence použitých primerů? Která část rostliny byla pro izolaci DNA využita, a které část rostliny je dle vás pro izolaci DNA nejvhodnější? Student zodpověděl na dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Student prokázal uspokojivou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO