Studium produkčních vlastností kvasinek rodu Metchnikowia

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Kvasinky rodu Metschnikowia jsou schopné produkovat za různých podmínek různě velké množství lipidů, které mají pozoruhodné využití v biotechnologiích a v průmyslu. Tato bakalářská práce je zaměřena na studium kultivačních podmínek, za kterých kvasinky vyprodukují nejvíce lipidů a také se zabývá tím, z jakých mastných kyselin jsou tyto triacylglyceroly složeny. Je taktéž sledován vliv kultivačních podmínek na množství biomasy. Bylo zkoumáno pět kmenů kvasinek a to M. pulcherrima 145, M. pulcherrima 147, M. pulcherrima 149, M. andauensis 129 a M. chrysoperlae 1158. Na kultivaci byla použita kultivační média s různými poměru C/N, obsahující glukózu, nebo levné odpadní substráty (glycerol, káva a odpadní tuk). Kultivace byly prováděny při několika teplotách a následně bylo zjišťováno množství narostlé biomasy, pomocí plynové chromatografie bylo dále zjištěno složení a poměr mastných kyselin. Jako kvasinka, která vyprodukovala v čase nejvíce biomasy, byla stanovena kvasinka M. chrysoperlae 1158, která po 336 hodinách růstu při teplotě 15 °C na médiu o poměru C/N = 100 byla schopná vytvořit 10,66 g/l biomasy. Největšího množství lipidů bylo dosaženo u kmene M. andauensis 129 při teplotě 8 °C na médiu C/N = 100 (21,57 % lipidů v sušině). Pokud vezmeme do úvahy i produkci biomasy, nejlepších výsledku dosahuje kvasinka M. chrysoperlae 1158 při teplotě 11 °C na médiu s poměrem C/N = 100 s produkci biomasy 10,15 g/l a 19,58 % lipidů v sušině. Tato kvasinka proto byla dále kultivována na odpadních substrátech.
Metschnikowia yeasts are able to produce under different conditions different amounts of lipids, which have remarkable uses in biotechnology and industry. This bachelor thesis is focused on the study of cultivation conditions under which yeasts produce the most lipids and also deals with which fatty acids these triacylglycerols are composed of. The influence of cultivation conditions on the amount of biomass is also monitored. Five yeast strains were examined, namely M. pulcherrima 145, M. pulcherrima 147, M. pulcherrima 149, M. andauensis 129 and M. chrysoperlae 1158. Cultivation media with different C/N ratios, containing glucose or cheap waste substrates (glycerol, coffee and waste fat) were used for cultivation. The cultivations were performed at several temperatures and then the amount of grown biomass was determined, and the composition and ratio of fatty acids were determined by gas chromatography. As yeast that produced the most biomass per time was determined the yeast M. chrysoperlae 1158, which after 336 hours of growth at 15 °C was able to produce 10,66 g/l of biomass on a medium with a ratio of C/N = 100. The highest amount of lipids was obtained with yeast M. andauensis 129 at 8 °C on medium with a ratio of C/N = 100 (21,57 % lipids in dry matter). If biomass production is also taken into account, the best results are obtained by the yeast M. chrysoperlae 1158 at a temperature of 11 ° C on a medium with a ratio of C/N = 100 with a biomass production of 10,15 g/l and 19,58 % lipids in dry matter. This yeast was therefore further cultivated on waste substrates.
Description
Citation
CHADIMOVÁ, M. Studium produkčních vlastností kvasinek rodu Metchnikowia [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-07
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Lipidy byly produkovány za chladu? Při jakým podmínkách kvasinka produkuje pulcherrimin. doc. Diviš: Jak si vysvětlujte měnící se profil mastných kyselin vlivem různého C/N poměru produkovaný stejným kmenem kvasinky? doc. Kovalčík: Zaznamenala jste během kultivace kvasinek nějaké problémy? Studentka zodpověděla na všechny dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO