Chytré potravinářské polymerní vrstvy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Chytré obaly představují skupinu obalů s velkým potenciálem při použití v potravinářském průmyslu. Aktivní obaly mohou příznivě ovlivňovat stav skladované potraviny a inteligentní obaly dokážou spotřebitele informovat o stavu skladované potraviny. V teoretické části byla vypracována rešerše na téma obaly v potravinářství s důrazem na aktivní a inteligentní prvky využitelné pro potravinářské obaly, a to včetně legislativního rámce. Byly popsány látky, ze kterých se chytré obaly vyrábí. V rámci experimentální části byly připraveny ve vodě částečně nerozpustné polymerní vrstvy ze želatiny, glycerolu, síťovadla a extraktu anthokyanů. Jako síťovadlo byl použit glutaraldehyd, nebo kyselina taninová. Anthokyany byly získány extrakcí z červeného zelí. Celková koncentrace anthokyanů v extraktu byla stanovena metodou diference. U připravených vrstev byla měřena jejich rozpustnost ve vodě a spektrofotometricky hodnocena barevná reakce na pH prostředí. Byla sledována také stabilita vrstev v čase. Bylo zjištěno, že připravené vrstvy jsou schopné reagovat na změnu pH.
Smart packaging represents a group of packaging with great potential when used in the food industry. Active packaging can have a positive effect on the condition of stored food and smart packaging can inform consumers about the condition of stored food. In the theoretical part, a search was made on the topic of packaging in the food industry, with emphasis on active and intelligent packaging, including the legislative framework. The substances from which smart packaging is made have been described. In the experimental part, partially water¬insoluble polymer layers were prepared from gelatin, glycerol, crosslinking agent and anthocyanin extract. Glutaraldehyde or tannic acid was used as a crosslinking agent. Anthocyanins were obtained by extraction from red cabbage. The total concentration of anthocyanins in the extract was determined by the difference method. For prepared layers, their water solubility was measured and the colour response to the pH environment was evaluated spectrophotometrically. The stability of the layers over time was also monitored. It was found that the prepared layers are able respond to changes in pH.
Description
Citation
VALÍKOVÁ, M. Chytré potravinářské polymerní vrstvy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-09
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Použité složky se v obalech již vyžívají? Chytré vrstvy by byly v celém obalu potraviny? Považujete anthokyany za vhodné indikátory pro tyto aplikace? Jsou dostatečně stabilní? doc. Diviš: Pozor na správné názvosloví. Jak si představujete zmíněný pohlcovač antioxidantů? Jaké byly výtěžky barviv ze zelí? doc. Obruča: Jak přesně byla připravovány vrstvy z glutaraldehydu? Studentka zodpověděla všechny dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO