Odstraňování ostřin při výrobě z plošných polotovarů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V této bakalářské práci je vysvětlena definice vzniku otřepů při jednotlivých metodách třískového obrábění, dále jsou zde popsány metody odstraňování otřepů a to jak konvenční, tak i mnoho nekonvenčních metod. Velká část bakalářské práce je zaměřena na odstranění otřepů z vyvrtaných děr, kde je v nabídce spoustu speciálních odjehlovacích nástrojů. V poslední části je proveden experiment, při kterém je na jednoduchých součástech vyzkoušeno několik manuálních metod na odstranění otřepů.
This bachelor’s thesis explains the definition of burr formation in individual methods of machining, there are ale described mothods of deburring, both conventional and many unconvetional methods. A large part of the bachelor’s thesis is focused on the removal of burrs from drilled holes, there are a lot of special deburring tools on offer. Experiment is performed in the last part, in which several manual methods for deburring are tested on simple components.
Description
Citation
MÁSLO, J. Odstraňování ostřin při výrobě z plošných polotovarů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen) Ing. Kateřina Mouralová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-10-01
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Na str. 9 uvádíte vztah pro výpočet hodnoty otřepu. K čemu se daná hodnota používá? Je na základě daného parametru možné určit, zda se jedná o malý nebo velký otřep – existuje nějaké rozdělení otřepů? Lze vztah použít i pro negativní otřep? - zodpovězeno 2. Při frézování boční stěny desky dřevěného stolu se používají speciální frézy, kde jejich geometrie je postavena tak, že nevytrhává vlákna dřeva ze spodní ani z horní hrany (vlivem uspořádání zubů v symetrickém sklonu hl. ostří). Setkal jste se někdy s takovou frézou při obrábění nábytku? - zodpovězeno 3. Je uvedeno: „Na soustruhu se nejprve zarovnalo čelo (obr. 4.5), poté se z jedné strany obrobil vnitřní průměr na požadovaný rozměr …“. Jak si student představuje na soustruhu obrobení jedné strany u vnitřního průměru? Není v případě soustružení bezpečnější a rychlejší odstranit otřep sražením hrany soustružnickým nožem, jelikož žádné hrany na obrobcích nesmí zůstat ostré? - zodpovězeno V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Rozvěďte kryogenní otrýskání - zodpovězeno 2. Jaký je rozdíl mezi otrýskáním a omíláním? - částečně zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO