BRNO - ŠPITÁLKA_SMART CITY

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práce se zabývá budoucí chytrou čtvrtí na Špitálce v Brně – Zábrdovicích. Chytrá čtvrť bude sloužit jako pilotní čtvrť pro ověření stanovení cílů, které plynou z vize pro strategii #brno2050. Jedním z hlavních motivů je aktivace území chytré čtvrti pomocí reálných aktuálních zásahů, které mohou nastartovat vývoj nejen tohoto území, ale mohou mít pozitivní dopad na celou lokalitu. Cílem diplomové práce je přispět k přípravám pro revitalizaci městské čtvrti a nastínit tak možné alternativy etapizace rozvoje, způsobu aktivace území a dočasného využívání během realizačního procesu. Dále přispět k diskuzi týkající se spolupráce veřejného sektoru se soukromým, komunitního plánování v našem prostředí a možností alternativního financování projektů. Navržená taktika odpovídá místnímu významu, vychází ze současných hodnot a směřuje k udržitelnému urbanizačnímu procesu neustále se utvářejícího městského prostředí. Práce analyticky vychází ze současných kritérií urbánního prostředí generovaného investicemi kapitalistické společnosti. Návrhem je zaměřena na oblasti týkající se performativního plánování neboli experimentální formu tzv. plánování zdola nahoru a podporuje principy Smart City.
The diploma thesis deals with the future smart district at Špitálka in Brno - Zábrdovice. The smart district will serve as a pilot territory to verify the goal setting from the vision for the #brno2050 strategy. One of the main motives is the activation of the territory by means of relevant interventions, which can start the development not only of this area, but can also have a positive impact on the entire locality. The aim of the diploma thesis is to contribute to the preparations for the revitalization of the city district and to outline possible alternatives for the phasing of development, the method of activating the territory and temporary use during the realization process. Further contribute to the discussion about cooperation public sector with private, community planning in our environment and the possibility of alternative project financing. The proposed tactics correspond to the local significance, are based on current values and lead to a sustainable urbanization process of an evolving urban environment. The work is analytically based on the current criteria of the urban environment generated by the investments of capitalist society. The proposal focuses on areas related to performative planning or an experimental form of so-called bottom-up planning and supports the principles of Smart City.
Description
Citation
ŠMÍDOVÁ, L. BRNO - ŠPITÁLKA_SMART CITY [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Eugen Točík (předseda) Mgr. Tomáš Dohnal, DiS. (člen) Ing. arch. Ondřej Zdvomka (člen) Ing. arch. Radek Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. et Ing. Petr Hlavsa, Ph.D. (člen) Ing. arch. Eugen Točík (člen)
Date of acceptance
Defence
Studentka uspokojivě prezentovala svou práci. Studentka také uspokojivě odpověděla na dotaz oponenta. V následné diskuzi studentka reagovala velice uspokojivě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO