Charakterizace elektrochemických vlastností hořčíkových baterií při modifikaci elektrolytu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá novými elektrolyty pro nabíjecí hořčíkové baterie. Připravené elektrolyty se skládaly z dobře dostupných rozpouštědel a chemikálií, se kterými je možné pracovat v běžných laboratorních podmínkách. Konkrétně se jednalo o roztoky tetrahydrofuranu a dimethylsulfoxidu s chloridem hořečnatým, chloridem hlinitým, chelatonem 1 (kyselina nitrilotrioctová) a chelatonem 3 (disodná sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové). Pomocí cyklické voltametrie bylo sledováno, zda elektrolyty umožňovaly rozpouštění a depozici hořčíku. Pro stanovení kinetiky elektrochemických reakcí z pohledu polarizačního odporu byla použita elektrochemická impedanční spektroskopie. Na základě snímků z rastrovacího elektronového mikroskopu a EDS analýzy byl diskutován vliv vzdušného kyslíku a vlhkosti na korozi hořčíkové elektrody během cyklování.
This thesis deals with novel electrolytes for magnesium batteries. Prepared electrolytes were composed of affordable solvents and chemicals, which can be handled at normal laboratory conditions. Specifically, solutions of tetrahydrofurane and dimethylsulfoxide with magnesium chloride, aluminium chloride, nitrilotriacetic acid and disodium ethylenediaminetetraacetic acid, were prepared. To determine electrolyte ability of magnesium stripping and deposition, the cyclic voltammetry was used. The kinetics of electrochemical reactions in terms of polarization resistance was studied by electrochemical impedance spectroscopy. Based on scanning electron microscopy and EDS analysis, the effect of atmospheric oxygen and humidity on magnesium electrode corrosion during cycling was discussed.
Description
Citation
HONČ, J. Charakterizace elektrochemických vlastností hořčíkových baterií při modifikaci elektrolytu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)
Date of acceptance
2020-09-07
Defence
Diplomant komisi seznámil se základní problematikou dané práce Charakterizace elektrochemických vlastností hořčíkových baterií při modifikaci elektrolytu a zejména s problémy lithiových baterií. Po představení cílů práce a metodiky měření shrnul nejdůležitější získané výsledky. Po vydařené prezentaci byla otevřena dlouhá a zajímavá diskuse týkající se budoucnosti lithiových baterií a otázek oponenta: 1) "Lze využít zjištěný parametr ""a"" z EIS měření pro charakterizaci povrchu elektrod?" Jak zdůvodňujete extrémní rozdíly mezi hodnotami CPE, které jsou uvedené v tabulkách 8-9 a 10? 2) Z jakého důvodu v současné době stále přetrvává výzkum baterií na bázi lithia a jaké jsou hlavní úskalí pro praktické využití a následný dynamický vývoj hořčíkových baterií? Dále byly položeny následující otázky: 1) Myslíte si, že by bylo možné do baterií přidat lapače kyslíku? 2) Je možné použít pro lithiové baterie nějakou propustnější vrstvu pro vytvoření jiného mezifázového rozhraní? Student výborně reagoval na dané otázky a dokázal tak výbornou znalost dané problematiky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO