Návrh chlazení elektrických strojů pro výrobní stroje a systémy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této práce je návrh vodního chlazení malého synchronního motoru s výkonem do 10kW. Tepelné ztráty motoru byly vypočítány analyticky. Následně byly v Ansysu vytvořeny tepelné modely motoru pro výchozí vodní chlazení a pro dva nové návrhy. Společné okrajové podmínky byly definovány z analytického výpočtu. Výsledky analýz byly porovnány pro rozložení teplot na povrchu statoru a v jednotlivých částech stroje. V porovnání se přihlíží také na ekonomickou nákladnost výroby a provozu Pro návrh chlazení byla vytvořena výkresová dokumentace sestavy motoru, statoru a vybraných dílů a zjednodušený technologický postup výroby statoru.
The aim of this thesis is to design the water-cooling system for a synchronous motor with an output of 10kW. The power loss was analytically determinated. For the initial water-cooling system and for two design proposals, thermal models were calculated in Ansys. The same boundary conditions were set for all three models. Then the analysis results of the temperature distribution on the machine surface and in the slots were compared. The comparison also includes the economical cost of the production and service of the machine. Then the production documentation was created, consisting of the assembly drawings and a simplified technological process.
Description
Citation
VANĚRKOVÁ, T. Návrh chlazení elektrických strojů pro výrobní stroje a systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (předseda) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (místopředseda) Ing. Rostislav Huzlík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-10-01
Defence
Studentka seznámila členy komise se svou závěrečnou prací na téma: „Návrh chlazení elektrických strojů pro výrobní stroje a systémy“ Studentka bez váhání odpověděla na otázky oponenta. Proč jste v práci neuvedla součinitel přestupu tepla? Kolik je teplota tavení hliníku? Z čeho jsou zhotoveny trubky ve statoru? Jakou tloušťku má stěna vlnovce? Kolik je teplota tavení oceli? Nemáte strach, že se trubka při zalévání zdeformuje? Jaký má představený motor výkon? Co se děje při přetížení motoru? Jak by vypadalo konstrukční uspořádání motoru pro pohon kuličkového šroubu obráběcího stroje? Určete, jaký moment motoru by byl potřeba pro zadané parametry kuličkového šroubu? Kolik je zhruba účinnost nakreslené mechanické soustavy? Studentka bez zaváhání odpověděla na všechny otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO