Sensory evaluation and acceptance of food made of edible insects

Abstract
This paper discusses the sensory analysis of food enriched with selected edible insect species which are labelled as a novel food – house cricket (Acheta domesticus) and mealworm (Tenebrio molitor). Energy bars of two different compositions with the addition of cricket flour and puff pastry bars sprinkled with the whole roasted mealworm larvae were evaluated by consumer tests performed via a questionnaire survey. Respondents represented both men and women in equal numbers and included consumers with the experience of the sensory analysis and edible insects to ensure accurate results. Sensory analyses revealed that respondents associated their tastes with already known flavors (salty, sweet, bitter, fish, French fries, chicken, and mushrooms). The most common answer from respondents was a salty taste, followed by a sweet taste. There were also unusual comparisons such as pine seeds. Consumers’ positive attitude to these energy bars has been registered which shows that the Czech consumer accepts edible insects in a suitable form as a novel food and possible part of the food basket.
Tento článek pojednává o senzorické analýze potravin obohacených o vybrané jedlé druhy hmyzu, které jsou označovány jako nový potravní kriket (Acheta domesticus) a moučný červ (Tenebrio molitor). Energetické tyčinky dvou různých složení s přídavkem kriketové mouky a tyčinek z listového těsta posypaných celou praženou larev moučky byly hodnoceny spotřebitelskými testy provedenými prostřednictvím dotazníkového průzkumu. Respondenti ve stejném počtu zastupovali muže i ženy a pro zajištění přesných výsledků zahrnuli spotřebitele zkušenostmi ze senzorické analýzy a jedlého hmyzu. Senzorické analýzy odhalily, že respondenti spojili své chutě s již známými příchutěmi (slaná, sladká, hořká, rybí, hranolky, kuřecí maso a houby). Nejčastější odpovědí respondentů byla slaná chuť, následovaná sladkou chutí. Existovala také neobvyklá srovnání, jako jsou borovicová semínka. Byl zaregistrován pozitivní přístup spotřebitelů k těmto energetickým tyčinkám, což ukazuje, že český spotřebitel přijímá jedlý hmyz ve vhodné formě jako novou potravinu a možnou součást potravinového koše. (strojový překlad)
Description
Citation
Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2020, vol. 14, issue 1, p. 921-928.
https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1430
Document type
Peer-reviewed
Document version
Published version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
Document licence
Creative Commons Attribution 3.0 Unported
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Citace PRO