Návrh vysokorychlostní tratě mezi Brnem a Znojmem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem této diplomové práce je navrhnutí nové trasy vysokorychlostní tratě z Brna do Znojma, a to konkrétně mezi plánovaným terminálem VRT Unkovice a stávající žst. Hrušovany nad Jevišovkou. Trať je navržena na maximální rychlost 250 km/h. Byly navrženy směrové a sklonové poměry trati, včetně návrhu konstrukce železničního svršku a geometrických parametrů koleje.
The aim of this diploma thesis is to design a new track route of high speed line from Brno to Znojmo, specifically between the planned terminal of high speed line Unkovice and existing railway station Hrušovany nad Jevišovkou. The track is designed for a maximum speed of 250 km/h. The alignment and profile of the line were designed, including the design of the railway superstructure and track geometry parameters.
Description
Citation
REPKO, M. Návrh vysokorychlostní tratě mezi Brnem a Znojmem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. - předseda, prof. Ing. Jaroslav Smutný, Ph.D. - místopředseda, Ing. Erik Dušek - tajemník, Ing. Jan Valehrach - člen, Ing. Leopold Hudeček, Ph.D. - člen, Ing. Radovan Kovařík - člen, Ing. Radim Wrana - člen, Ing. Richard Svoboda, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Student Bc. Michal Repko nejprve prezentoval svoji závěrečnou práci s názvem Návrh vysokorychlostní tratě mezi Brnem a Znojmem. Dále byl přečten posudek vedoucího práce a posudek oponenta. Otázka: Jak se liší návrhové parametry trasy VRT oproti konvenční železnici. Uveďte a popište základní rozdíly návrhu trasy VRT oproti konvenční železnici. Odpověď: Student popsal jednotlivé rozdíly mezi VRT konvenční železnicí. Otázka: Jaká je skutečná jízdní doba navrhované (výsledné) varianty VRT? Odpověď: Student popsal výpočet a výslednou jízdní dobu. doc. Lidmila: Má smysl navrhovat VRT na 250 km/h? Odpověď: Jen kvůli napojení Znojma asi ne, ale kvůli možnému budoucímu pokračování do Rakouska ano. dr. Svoboda: Nebude vadit chráněným ptákům zásah do jejich oblasti? Kde se nachází kolejové spojky? Jak je řešena údržbová plocha výhybek? Jak jste určil délku tunelů? Podle mě by tunel mohl být kratší, pokud by se dělal u většího nadloží. Odpověď: Zásah je pouze minimální. Student ukázal, kde se nachází kolejové spojky a popsal technické řešení údržbové plochy. Délku tunelů jsem určil z podélného profilu. Ano, tunel by mohl být kratší. prof. Smutný: Jak jste řešil materiál a výšku protihlukových stěn (PHS) a podle čeho jste je navrhoval? Odpověď: Výšku protihlukové stěny jsem volil 2,5 m a materiál pohltivý.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO