Firemní mateřská škola ve Zlíně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem této diplomové práce je navrhnout nízkoenergetickou firemní mateřskou školu s prodlouženým provozem pro Krajskou Nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Budova má jedno nadzemní bezbariérové podlaží. V mateřské škole se nachází dvě samostatné třídy pro děti s hygienickým zařízením a zázemím pro provoz školy. Obvodové stěny jsou navrženy z montovaných dřevěných panelů s výplní z PUR pěny a zateplením v systému ETICS. Vnitřní zdivo je navrženo z keramických broušených cihel s hliněnými omítkami pro dobrou akumulaci tepla a stabilní vnitřní prostřední. Stavba je založena na základových pasech. Střecha budovy je jednoplášťová plochá, zelená – extenzivní se stropní konstrukcí z dřevěných I-nosníků. Vytápění a ohřev TV zajišťuje kaskádovitě zapojená dvojice tepelných čerpadel vzduch/voda s podporu solárních kolektorů. Větrání v objektu je zajištěno vzduchotechnickými jednotkami se zpětným získáváním tepla. Větrání je rozděleno na přípravnu jídel a ostatní provoz. V přilehlém okolí mateřské školy se nachází zahrada s herními prvky, dále pak akumulační jezírko s přepadem do vsakovacího objektu pro sběr dešťových vod a přečištěných vod z čističky odpadních vod. Ve specializované části byly posouzeny detaily ve 2D teplotním poli vybraných částí budovy, navrženy úpravy a provedeno vyhodnocení. Diplomová práce byla zpracována převážně v softwarech Revit 2020 a DEKSOFT.
The aim of this diploma thesis is to design a low-energy corporate kindergarten with extended opening hours for the Thomas Bata Regional Hospital in Zlín. The building has one wheelchair accessible floor. It includes two separate classes for children with necessary facilities for children and staff. Envelope walls are designed from prefabricated wooden wall panels with PUR foam filing and ETICS. Internal walls are designed from ceramic blocks with clay plasters to provide heat accumulation and stable indoor environment. The superstructure is supported by strip foundations. The building has flat extensive green roof supported by timber I-beams. Energy for floor heating and domestic hot water is provided by a cascade of two air-water heat pumps and solar thermal collectors. Ventilation in the building is provided by air conditioning unit with heat recovery. Its operation is divided in two zones, kitchen and other spaces. The adjacent plot includes a garden with play elements, a stormwater storage basin with an overflow into an infiltration tank. The infiltration tank also serves for threated water from a wastewater treatment plant. Separate part of the thesis includes assessment of 2D thermal field with change proposal and evaluation of selected building structures, . The thesis is elaborated in Revit 2020, DEKSOFT and other software.
Description
Citation
KNOTEK, M. Firemní mateřská škola ve Zlíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Dušan Katunský, CSc. - předseda, prof. Ing. Milan Ostrý, Ph.D. - místopředseda, Ing. Petra Vorlíčková - tajemník, Ing. Klára Hobzová - tajemník, Ing. Karel Struhala, Ph.D. - člen, Ing. Sylva Bantová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - člen, Ing. Marcela Počinková, Ph.D. - člen, doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - člen, Ing. Danuše Čuprová, CSc. - člen,
Date of acceptance
Defence
Je nutné odvětrání podloží? Jaký zvolit prostup pro ležatou kanalizaci? Jakým způsobem bude probíhat vyměření rýh? Musí mít technická místnost podlahovou vpusť? Velikost otvorů u vnějších dveří? Jak jsou řešeny překlady nad okny? Pomohlo by přerušení tepelného mostu v místě vnitřního keramického zdiva v rámci podlahové konstrukce? Možné optimalizace daného systému v rámci volitelné části, řešení s výrobcem? Student s dokonalým přehledem zaujímal odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a výborně reagoval i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO