Stavební průzkum a diagnostika konstrukce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá stavebně technickým průzkumem železobetonové konstrukce. V teoretické části jsou popsány zkoušené vlastnosti betonu a metodika jejich zkoušek použitých v praktické části. Praktická část je věnována diagnostice stávající konstrukce, u které byla zjišťována pevnost betonu využitím jádrových vývrtů, přídržnost betonu pomocí odtrhových zkoušek, a vyztužení železobetonových prvků konstrukce zjišťovaných pomocí georadaru, elektromagnetických indikátorů a doplňkových sekaných sond.
The diploma thesis deals with the construction and technical survey of a reinforced concrete structure. The theoretical part describes the tested properties of concrete and the methodology of their tests used in the practical part. The practical part is devoted to the diagnosis of the existing structure, which was determined the strength of concrete using core holes, concrete adhesion by tear tests, and reinforcement of reinforced concrete elements of the structure determined by ground-penetrating radar, electromagnetic indicators and additional chopped probes.
Description
Citation
ŘEZÁČ, D. Stavební průzkum a diagnostika konstrukce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. RNDr. Pavel Pospíšil, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. Ondřej Anton, Ph.D. - člen, Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. - člen, Ing. Igor Suza - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen, Ing. Dalibor Kocáb, Ph.D. - člen, Ing. Petr Misák, Ph.D. - člen, Ing. Jiří Strnad, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-02-01
Defence
Student při obhajobě své diplomové práce s názvem " Stavební průzkum a diagnostika konstrukce" pohovořil o stavebním objektu, který byl předmětem stavebně technického průzkumu. Student podrobně popsal jednotlivé konstrukční prvky, které byly předmětem diagnostiky. Uvedl diagnostické přístroje použité při hodnocení jednotlivých konstrukčních prvků. Student prezentoval dosažené výsledky pevností v tlaku betonů jednotlivých konstrukčních prvků a také jejich vyztužení, které bylo určeno pomocí destruktivní i nedestruktivní metody. V závěru provedl celkové zhodnocení aktuálního stavu hodnocených konstrukčních prvků. Dále byly položeny dotazy oponenta Ing. Věry Heřmánkové, Ph.D.: 1) Na straně 19 uvádíte, že na odtrhové zkoušky jsou nejčastěji používány terče o průměru až 100 mm případně 150 mm. Opravdu se tyto velikosti používají? Dále prosím vysvětlete, jak byste spočítal přídržnost betonu, kdybyste měl jednodušší typ přístroje Dyna a výsledkem měření by byla síla? 2) Na straně 26 uvádíte jméno architekta, který budovu městských lázní navrhnul. Opravdu se tento světoznámý architekt jmenuje tak jak jste ho uvedl? 3) Na straně 31 v horní části stránky uvádíte, že jste pro odběr vývrtů použili jádrové vrtáky průměru 75 a 100 mm a na jiném místě v práci uvádíte, že jste dělali jádrové vývrty o průměru 50 nebo 65 mm. Uveďte prosím tuto informaci na pravou míru. Zároveň prosím zodpovězte otázku, jaká jsou pravidla pro volbu průměru jádrového vývrtu a v jakých místech konstrukce je nejlépe odebírat jádrový vývrt? 4) Vím, že jste průzkum nevedl vy, a tudíž jste nerozhodoval o počtu sekaných sond. Ale pokud se při průzkumu používá nedestruktivní testování za pomoci profometru i radaru, je opravdu potřeba dělat tolik sekaných sond jako na sloupu uvedeném na straně 48 a dalších? Existují nějaká pravidla pro provádění sekaných sond? Následovaly dotazy členů komise: doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - Na základě čeho je možné hodnotit, že se jedná o oblast hodnocené konstrukce z betonu stejných vlastností - tedy o stejnou pevnostní třídu? - Jak je možné určit rovnoměrnost betonu? - Podrobněji popište celkový stav hodnocené konstrukce. Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. - Bylo nezbytné provádět takové množství sekaných sond? Bylo by možné přistoupit ke stanovení vyztužení jinak metodicky? - Jak byly určeny "ohyby" při stanovení vyztužení klenby? Ing. Igor Suza - Jaké poruchy konstrukce byly nalezeny? - Jak jste konkrétně určil vyztužení klenby uvedené v prezentaci. Ing. Dalibor Kocáb, Ph.D. - Podrobněji popište graf závislosti objemové hmotnosti na pevnost betonu. Ing. Petr Misák, Ph.D. - Existuje závislost objemové hmotnosti na pevnosti betonu v tlaku? - Jak je definována charakteristická pevnost? Student na položené dotazy odpovídal nejistě a pouze částečně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO