Simulace tepelně-aktivovaných základových konstrukcí budov

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá tématem geotermálních základových konstrukcí. Cílem práce je nalezení optimálního způsobu vinutí potrubí pro teplonosnou kapalinu v pilotách. Toto je řešeno pomocí CFD simulací v programu ANSYS Fluent. Sledují se směrodatné parametry jako tlaková ztráta, tepelné toky a součinitel přestupu tepla v okruhu jedné piloty na dvou způsobech instalace potrubí – Single coil, kde je vratné potrubí vedeno středem piloty a Duplex coil s vratem ve tvaru spirály.
Diploma thesis deals with geothermal foundations. The aim of the thesis is to find optimal way of pipe winding for heat-carrying liquid in foundation piles. The problem is solved by CFD simulations in ANSYS Fluent. Determinative parameters like the pressure loss, heat fluxes and U-value in one pile circuit with two ways of pipe installations – Single coil, where reverse pipe is led in the middle of pile and Duplex Coil with reverse pipe in spiral shape are observed.
Description
Citation
SLIVA, M. Simulace tepelně-aktivovaných základových konstrukcí budov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
prof. Ing. Karel Kabele, CSc. - předseda, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Ing. Marian Formánek, Ph.D. - člen, Ing. Ervín Dohnálek - člen, Ing. Sylva Bantová, Ph.D. - člen, Ing. Lucie Horká - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Jan Topič, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal simulaci tepelně-aktivovaných základových konstrukcí budov. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise. 1. V závěru práce píšete "pro maximální přenos tepla v energopilotách je nejlepší použít vinutí potrubí typu Duplex coil" a "nejefektivnější přenos tepla vykazovalo vinutí Single coil, kdy na 1 W přenesené geotermální energie byl potřebný nejmenší výtlak čerpadla". Ve studii volíte Duplex coil. Kdy byste volil Single coil? 2. V závěru píšete, že pro max. přenos je nejlepší volit Duplex coil se stoupáním 200 mm, je toto stoupání shodné pro oba průměry piloty (400 a 900 mm) a i pro Single coil? 3. Dle schématu jsou výrobníky chladu i TČ napojeny na stejnou akumulační nádobu, popište blíže způsob regulace jednotlivých zdrojů, jak budou provozovány. Student výborně reagoval a zaujal stanoviska ke všem připomínkám k předložené diplomové práci od oponenta i členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO