Velkoplošné systémy pro vytápění a chlazení

Abstract
Téma diplomové práce se zabývá velkoplošným systémem pro vytápění a chlazení. Teoretická část se zabývá tepelnou pohodou člověka v interiéru s vlivem na teplotu okolních konstrukcí, na teoretické základy výpočtu sdílení tepla a velkoplošné systémy vytápění a chlazení. Výpočtová část práce je specializovaná na návrh vytápěcí teplovodní soustavy mateřské školy za použití podlahového vytápění a otopných těles v jedné variantě a v druhé variantě jen s pomocí otopných těles. Zdroj tepla je použit kondenzační plynový kotel. Součástí výpočtů je příprava teplé vody, návrh zásobníku teplé vody a dalších potřebných zařízení soustavy. Část projektu obsahuje experimentální zjištění součinitele přestupu tepla u teplovodního podlahového a stěnového vytápění.
The topic of this diploma thesis is large area heating and cooling systems. Theoretical part of this thesis is focused on thermal comfort of people in interier and on theoretical calculation of heat transfer and on large area heating and cooling systems. Second part is devided to two variants. First variant is design of a heating system in kindergarden with floor heating combined with plate heating radiators. Second variant is heating system with only plate heating radiators. As source of heat is used condensing gas boiler. Part of a design is preparation of hot water. Experimental part of the thesis contains measurements of coefficient of heat transfer in floor heating and wall heating.
Description
Citation
PAVLÍČEK, R. Velkoplošné systémy pro vytápění a chlazení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
prof. Ing. Karel Kabele, CSc. - předseda, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Ing. Marian Formánek, Ph.D. - člen, Ing. Ervín Dohnálek - člen, Ing. Sylva Bantová, Ph.D. - člen, Ing. Lucie Horká - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Jan Topič, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal velkoplošné systémy pro vytápění a chlazení. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise. 1. Které konstrukce uvažujeme při vypracování štítku obálky budovy. Kde v objektu nalezneme konstrukce značené v protokolu jako PDL06 a PDL09? 2. Z jakého důvodu mají rozvody plošného vytápění maximální dovolenou délku. Jaká je maximální dovolená délka okruhu? 3. Na základě jakých veličin kvality vnitřního prostředí lze řídit jednotku VZT? Které veličiny nám ovlivňují vnitřní mikroklima? 4. Nejvyšší dovolený přetlak navržené otopné soustavy představuje 400 kPa. Zvolený nejvyšší provozní přetlak soustavy je taktéž 400 kPa. Jaký dopad bude mít tento návrh na provoz? 5. Na str.175 uvádíte průběh součinitele přestupu tepla stěnového vytápění. Je vztah mezi součinitelem přestupu a rozdílem teplot skutečně lineární? 6. Kterou z variant navrženého opatření byste doporučil investorovi? Uveďte zdůvodnění. Student vcelku dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise k předložené diplomové práci a snažil se obhájit většinu svých řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO