Energeticky soběstačný horský penzion

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem diplomové práce je navrhnout horský penzion s téměř nulovou spotřebou energie. Nejprve je navržena stavební konstrukce. Jedná se o dvoupodlažní budovu se střechou z příhradových vazníků. V prvním nadzemním podlaží je jídelna, kuchyň, herna a kancelář. Ve druhém nadzemním podlaží jsou pokoje pro hosty a byt majitele. Svislé nosné konstrukce jsou navrženy z keramických broušených cihel. Vodorovné nosné konstrukce jsou navrženy ze železobetonové monolitické desky. Zateplení fasády je navrženo v certifikovaném systému ETICS. V druhé části je navrženo vytápění, vzduchotechnika, osvětlení, fotovoltaika a využití dešťové vody. Systémy TZB jsou ovládané na dálku pomocí PC nebo mobilního telefonu. V třetí části je provedena energetická studie. Projekt je vypracován pomocí programu CAD (výkresy), DEKsoft (tepelné výpočty) a Atrea Duplex (návrh vzduchotechniky).
The aim of this master project is to design an off-grid nearly-zero energy mountain guesthouse. First, the building structure is designed. It is a two-storeys building with roof made of lattice trusses. On first floor is dining room, kitchen, playroom and office. On second floor are guest rooms and an owner´s flat. The vertical load-bearing structures are designed from ceramic blocks. Horizontal load-bearing structures are designed from reinforced concrete monolithic slab. The building envelope is insulated with ETICS. Second, HVAC, lighting, photovoltaics and use of rainwater is designed. TZB system controlled remotely with a PC or cellphone are designed. Third, energy study is made. The project is developed using CAD (drawings), DEKsoft (thermal calculations) and Atrea Duplex (air conditioning design).
Description
Citation
HÁNL, J. Energeticky soběstačný horský penzion [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D. - předseda, prof. Ing. Jiří Hirš, CSc. - místopředseda, Ing. Jana Doležalová - tajemník, Ing. Radovan Kohút - člen, Ing. Jana Gottvaldová, Ph.D. - člen, Ing. Karel Struhala, Ph.D. - člen, Ing. Olga Rubinová, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal Energeticky soběstačný horský penzion. Diplomant popsal stavební řešení zadaného objektu, průkaz ENB, dále komisi seznámil s návrhem techniky prostředí budov. Ve volitelné části zpracoval energetickou studii, ekonomické posouzení, ekologické posouzení. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise: - vhodnost el. ohřevu teplé vody v případě, že elektřina je vyráběna FV elektrárnou a zdrojem tepla je kotel - "Budova nebude produkovat hluk" rozeberte tvrzení - porovnejte spotřebu elektřiny s elektrokotlem - ocenění elektřiny vlastní FV elektrárnou - jak je v kalkulaci zohledněn sklad paliva Ochrana přehřátí kotle? Bilance FV Porovnání dynam. průběhu spotřeby a výroby elektřiny v hodinovém kroku. Tepelné ztráty místností a účinnost výměníku. Osazení budovy v terénu, návrh vsakovací nádrže. Uložení příhradových vazníků. Student velmi dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise a snažil se zdůvodnit navržená a použitá řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO