Novolíšeňská pražírna a kavárna

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem diplomové práce je návrh novostavby pražírny a kavárny v Brně – Líšni. Součástí práce je projektová dokumentace v rozsahu pro stavební povolení, koncepčně zpracovaná část techniky prostředí staveb a plán facility managementu jako volitelná část. Samotný objekt má dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží. V 1.NP se nachází hlavní místnost pražírny, kavárna a prodejna. Ve 2.NP se nachází školící centrum a kanceláře. V suterénu jsou sklady a technické zázemí objektu. Na pozemku se nachází parkoviště, letní zahrádka a dětské hřiště. Konstrukční systém budovy je tvořen stěnami z keramických tvárnic Porotherm, v podzemní části jsou obvodové stěny ze ztraceného bednění. Stopní konstrukce a průvlaky jsou železobetonové monolitické. Střecha nad 2.NP je jednoplášťová plochá s fotovoltaickými panely, nad kavárnou je vegetační střecha. V objektu se nachází tři schodiště, jedno je monolitické železobetonové a ostatní dvě jsou ocelová. Zateplení je systémem ETICS z extrudovaného polystyrenu. Objekt je založen na betonových základových pásech. V budova je větrána nuceně pomocí tří VZT jednotek s rekuperací. Vytápění a ohřev TUV zajišťují plynové kondenzační kotle, chlazení je VRV systémem. Dešťová voda ze střechy je zachytávána v akumulační nádrži a využívána na splachování WC a kropení zeleně.
The aim of this master project is to design café and roastery building in Brno - Líšeň. There are three parts, documentation for building permission, conception of HVAC documentation and facility management study. The building has three floors: basement with storage and utility rooms, ground floor with a café, coffee shop and roastery and first floor with a barista training room, offices and a roof garden with a terrace. Outside, there is an outdoor seating, children’s playground and a parking lot for customers and staff. The vertical loadbearing structures are designed from ceramic blocks and permanent formwork. The horizontal loadbearing structures are designed as cast-in-place reinforced concrete slabs and beams. There are three staircases in the building, one is designed from steel and the other two from cast-in-place reinforced concrete. The building is insulated with expanded polystyrene panels. The foundations are cast-in-place concrete strips. There are solar panels situated on the flat roof over the first floor. The building has mechanical ventilation with heat recovery. There is an underground tank for collecting rainwater that is used for toilet flushing and watering the garden. For heating and DHW there are two gas boilers, for cooling there is a VRV system.
Description
Citation
HELIS, J. Novolíšeňská pražírna a kavárna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Boris Bielek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D. - místopředseda, Ing. Vladimír Juráň - tajemník, Ing. Tereza Skřeková - tajemník, doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen, Ing. Petr Jelínek, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Josef Remeš, Ph.D. - člen, Ing. Zdeněk Janík - člen,
Date of acceptance
Defence
OTÁZKY OPONENTA: 1) Kam a proč je dovedena vodovodní přípojka? 2) Objasněte statickou fci. nosných stěn, kam se z nich přenáší zatížení? 3) Proč je komín odsazen od obvodových stěn? 4) Jaký recyklát je uvažován jako vrchní vrstva pláště? Je tloušťka 5mm dostatečná? Otázka - Jak budete chránit tu hlavní hydroizolační vrstvu? Jde použít prostorová smyčková rohož, nebo nenasákavé vrstvy? Co vás vedlo k použití betonového recyklátu? Proč jste nevyužil štěrk nebo kačírek? 5) Jak bude řešeno kotvení fotovoltaických panelů? Otázky - Do které nosné části budou kotveny? Nebojíte se degradace, porušení HI a vlhkosti? Nebylo by vhodnější zvolit lepší návrh dimenze nosné konstrukce pro přitížení, místo kotvení? 6) Splaškové připojovací potrubí od wc jsou zbytečné dlouhé, nedalo by se řešit jinak? Otázky - Máte potrubí odvětráno? Doplňující otázky - V čem spatřujete, že vámi navržená budova je environmentálně vyspělá? Využil jste teplo z pražení pro vytápění budovy? Jak jste postupoval u facility managementu při návrhu, inspiroval jste se nějakým provozem? Dělal jste si nějaký průzkum trhu? Co to je VRV systém? V čem je jeho výhoda? Jaký je princip zdroje tepla? Jaké máte tepelné čerpadlo? Kde odebíráte teplo a kam ho předáváte? Student se snažil vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagoval velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO