Detekce pohybujících se objektů ve videu s využitím neuronových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce řeší detekci pohybujících se objektů ve videu s využitím neuronových sítí. Cílem práce byla detekce účastníků silničního provozu na video záznamech. Pro praktické řešení práce byl použit předtrénovaný detekční model YOLOv5. V rámci řešení byla vypracována vlastní datová množina ze záběrů dopravní komunikace s třídami: osobní automobil, autobus, dodávkový automobil, motocykl a kamion. Celkově finální podoba datové množiny čítá 5404 snímků a 6467 anotovaných objektů. Dotrénovaný model YOLOv5 dosáhl na testovací množině úspěšnosti detekce vozidel mAP 0,995, preciznosti 0,995 a úplnosti odhadu predikce 0,986. V závěru jsou popsány kroky, které vedly ke konečné podobě vlastního datasetu.
This diploma thesis deals with the detection of moving objects in a video recording using neural networks. The aim of the thesis was to detect road users in video recordings. Pre-trained YOLOv5 object detection model was used for a practical part of the thesis. As part of the solution, an own dataset of traffic road video recordings was created and annotated with following classes: a car, a bus, a van, a motorcycle, a truck and a trailer truck. Final version of this dataset comprise 5404 frames and 6467 annotated objects in total. After training, the YOLOv5 model achieved 0.995 mAP, 0.995 precision and 0.986 recall on the dataset. All steps leading to the final form of the dataset are described in the conclusion chapter.
Description
Citation
MIKULSKÝ, P. Detekce pohybujících se objektů ve videu s využitím neuronových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (místopředseda) Ing. Hicham Atassi, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Sklenář, CSc. (člen) Ing. Petr Ilgner (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Je možné natrénovat modely YOLOv5l a YOLOv5x na Vámi použité grafické kartě snížením velikosti batch? Pokud ano, jak dlouho by trval trénovací proces na Vámi použitých datasetech? Student odpověděl na otázky. Lze pracovat s Vámi natrénovanými modely v jiných frameworcích? Pokud ano uveďte příklad. Student odpověděl na otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO