Implementace zabezpečení do DLMS protokolu

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zaměřuje na problematiku zabezpečení pro chytré elektroměry podle specifikace DLMS Security Suite. Kromě využití standardu je v práci popsaná problematika adresování, jako jsou klientské a serverové adresy, včetně adresování pomocí sériového čísla. Dále jsou na konkrétní ukázce rozebrány způsoby formátování zpráv. V části zabezpečení jsou představeny způsoby autentizace a šifrování zpráv. S bezpečností také souvisí zabezpečovací sady, které konkretizují použité algoritmy a velikosti klíčů. Práce se také zabývá vývojem testovací aplikace s názvem VUT DLMS Tester, která se využívá k testování tohoto standardu pro reálné využití v distribuční soustavě. Celý vývoj je konzultován a kooperován s distribučními společnostmi a výrobci elektroměrů. Ze strany zabezpečení je aplikace rozšířená o možnosti využití vyšších úrovní zabezpečení, které DLMS podporuje. Pomocí aplikace jsou otestované různé scénáře vyčítání dat z elektroměrů s ohledem na datový nárůst při využití zabezpečení.
This thesis is focused on smart meters cyber security using DLMS Security Suite standard. Security is more important every day and DLMS specifies multiple methods of authentication and message encryption which is defined in Security Suites. For message creation there are multiple possible formats that can be used. For a better understanding all formats are analysed and compared using a specific example. Main part of this work is about making a testing application called VUT DLMS Tester which is used for testing this standard for real usage in distribution network. Whole development is cooperated with distribution companies and smart meter manufacturers. Application also implements higher levels of security which DLMS specifies. This application is used for testing multiple scenarios regarding security impact on data volume.
Description
Citation
KOHOUT, D. Implementace zabezpečení do DLMS protokolu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Machník, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Horváth, Ph.D. (člen) JUDr. Pavel Loutocký, BA (Hons), Ph.D. (člen) Ing. Petr Blažek (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky: Jaké datové úspory lze dosáhnout implementací kompresní metody V.44 pro jednotlivé úrovně zabezpečení? Jak lze zvýšit zabezpečení protokolu DLMS/COSEM v případě přísnějších požadavků na bezpečnost? (Implementace v práci uvažuje nevyšší parametry zabezpečení dle standardu)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO