Přenosné zařízení pro měření impedancí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem přenosného zařízení pro měření impedancí. Samostatná kapitola je věnována teorii týkající se konstrukce přenosného impedančního analyzátoru. V té jsou také uvedeny některé komerčně dostupné impedanční analyzátory. Dále práce obsahuje popis principu funkce impedančního analyzátoru, jehož zapojení je rozděleno do jednotlivých funkčních bloků a doplněno o řídící obvody. Velká část práce je věnována návrhu analogové měřicí části, kde jsou taktéž představeny vhodné měřicí metody. Funkčnost analogových částí zařízení byla ověřena obvodovou simulací v programu PSpice a do značné míry také experimentálně. Výběr některých zvolených součástek je zdůvodněn v příslušných kapitolách, kde jsou taktéž vypsané podstatné parametry z katalogových listů součástek. Výsledkem práce je navržený prototyp zařízení, na kterém byla provedena testovací měření. Na základě zjištěných poznatků byly navrženy některé úpravy, tak aby bylo možné zařízení využít v praxi. K práci je přiložen návrh desek plošných spojů finální verze zařízení.
This thesis targets on design of portable device for impedance measurement. Theoretical knowledge related to the construction of a portable impedance analyzer is summarized in a separate chapter. This section also compares some commercially available impedance analyzers. In addition, this thesis contains a description of the principle of operation of the impedance analyzer, which is divided into individual function blocks and supplemented by control circuits. A large part of the work focuses on the design of the analog measurement circuit, where suitable measuring methods are also presented. The functionality of the analog blocks of the device was verified by circuit simulation in the PSpice program and by experimental tests. Selection of some components is mentioned in the relevant chapters, where the essential parameters from datasheets are listed. The output of the work deals with a designed prototype of the device, which was tested. Based on the findings some modifications of the device were proposed for practical usability. The attachment of the thesis contains final version of designed printed circuit board.
Description
Citation
KOPIC, J. Přenosné zařízení pro měření impedancí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) doc. Ing. Tomáš Götthans, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Mikulášek, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka: Dotaz na měření impedancí ovoce (zadání práce). Proč nebyl použit integrovaný obvod od Analog Devices ? Citlivost na okolní signály. Student odpovídá. Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. : Dotaz na rozdíl rychlosti měření a vykreslování Student odpovídá. Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. : Dotaz na napájecí napětí výrobku Student odpovídá.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO