Návrh optovláknového tepelného senzoru pro detekce narušení obranného perimetru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou měření teploty prostředí pomocí jednovidového optického vlákna, použitého jako senzor teploty. Práce popisuje základní poznatky o polarizovaném světle, jeho šíření v optickém vlákně a popisuje speciální vlákna, která zachovávají polarizaci. Dále se zabývá zobrazením polarizačních stavů na Poincarého kouli a využití Stokesových a Jonesových vektorů. V praktické části se měří několik vybraných metod přívodu optického signálu na teplotní senzor. Následně se z naměřených výsledků zhodnotí vhodnost daných metod a průběhy se porovnají se záznamy naměřenými z reálných tras. Cílem práce je tak výběr vhodného připojení teplotního senzoru na dlouhou trasu optického vlákna a ověření jeho funkčnosti.
This diploma thesis deals with the issue of measuring the ambient temperature using a~single-mode optical fiber used as a temperature sensor. The thesis describes the basic knowledge about polarized light, its propagation in optical fiber and describes special fibers that preserve polarization. It also deals with the representation of polarization states on a Poincaré sphere and the use of Stokes and Jones vectors. In the practical part, several selected methods of optical signal supply to the temperature sensor are measured. Subsequently, the suitability of the given methods is evaluated from the measured results and the courses are compared with the records measured from real routes. This thesis aims to select a suitable connection of a temperature sensor for a long route of optical fiber and verify its functionality.
Description
Citation
ZÁMEČNÍK, O. Návrh optovláknového tepelného senzoru pro detekce narušení obranného perimetru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Dvořák, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Jan Mašek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Popište, jaký vliv na polarizační stav světla má venkovní instalace kabelu pod zemí a pomocí zavěšeného kabelu. Uveďte, jaký modulovaný signál byste použil k určení, co je přenášeno při vybuzení více vlnových délek. Otázky komise: Kde byl umístěn měřený závěsný kabel? Jak funguje Lyotův princip?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO