Segmentace cév ve snímcích sítnice s vysokým rozlišením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a realizací algoritmu pro segmentaci cév oční sítnice ve snímcích s vysokým rozlišením. Jako metoda byla zvolena neuronová síť se dvěma skrytými vrstvami. Bylo získáno celkem 7 příznaků, a to z přizpůsobené filtrace na základě tloušťky cév, z texturní analýzy a jednotlivé jasové pixely. V rámci práce byla manuálně anotována celá databáze pro implementci algoritmu i výsledné vyhodnocení. Dosažená průměrná senzitivita dosáhla hodnoty 80%, specificita 97%, a úspěšnost segmentace cév (Dice skóre) 59%.
This thesis focuses on implementation of an algorithm for retinal vessel segmentation in high resolution retinal images.A neural network with two hidden layers was used as the method. A total of 7 features were obtained from matched filtering based on vessel thickness, texture analysis and individual pixels brightness. Within the thesis, the whole database was manually annotated for the implementation of the algorithm and the results. The achieved mean sensitivity reached 80%, specificity 70% and Dice coefficient is 59%.
Description
Citation
SVOBODOVÁ, S. Segmentace cév ve snímcích sítnice s vysokým rozlišením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Ing. Karel Sedlář, Ph.D. (člen) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen) MUDr. Jaromír Gumulec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-09
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Kolář položil otázku: Jak jste nastavila použitou neuronovou síť? MUDr. Gumulec položil otázku: Na základě čeho jste rozlišovala šířku cév? Ing. Jakubíček položil otázku: Proč jste se rozhodla pro klasifikaci právě do tří kategorií? Jak jste prováděla selekci příznaků? Doc. Kolář položil otázku: Jak hodnotíte kvalitu Vašich výsledků v porovnání s jinými publikacemi? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO