Systém pro měření lokálních IR spekter

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem systému pro měření infračervených spekter z lokálních oblastí vzorků. V rámci teoretické části je popsáno elektromagnetické vlnění a související jevy. Dále je pojednáno o polovodičovém přechodu a solárních článcích. Následně je uveden základní popis řádkových spektrometrů. V praktické části je pak navrženo vhodné uspořádání celého systému, návrh kolimátoru, a především jádro celé práce, tedy řídící software a zpracování signálu.
The diploma thesis deals with the design of a system for measuring infrared spectra from local areas of samples. The theoretical part describes the electromagnetic waves and related phenomena. Furthermore, the semiconductor junction and solar cells are discussed. The following is a basic description of line spectrometers. In the practical part, a suitable arrangement of the whole system, collimator design, and especially the core of the whole work, ie control software and signal processing, are proposed.
Description
Citation
POSPÍCHAL, D. Systém pro měření lokálních IR spekter [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Levek, Ph.D. (člen) Ing. Alexandr Otáhal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-09
Defence
Student představil komisi prezentaci své diplomové práce. Na začátku uvedl blokové schéma svého zařízení. Dále popsal své navrhnuté zařízení i s praktickými ukázkami a spektry, kde ukázal i videozáznam zaznamenávání a zobrazení zkoumaného vzorku ve své práci. Dále uvedl grafické rozhraní pro ovládání zařízení, část která ovládá manipulátor na kterém je uložen vzorek. Student zodpověděl na otázky oponenta velice svižně a přesvědčivě. Členové komise měli otázky na samotný princip. Kdy student zodpověděl, že v konečném důsledku práci je práce zaměřená na zjišťování defektů solárních článků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO