Návrh a vývoj napájecího zdroje notebooků do běžných motorových vozidel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je navrhnout a sestavit napájecí zdroj pro notebooky různých výrobců pro použití v osobních a nákladních automobilech a na motocyklech s výstupním výkonem až 120W. Výsledný zdroj obsahuje USB-C konektor pro podporu napájení notebooků a chytrých zařízení s podporou Power Delivery, dále USB-A konektor s podporou Quick Charge 3.0 a také 12V automobilovou zásuvku pro možnost připojení dalšího automobilového příslušenství. Napájecí zdroj dále disponuje ochranou proti přepětí a přepólování vstupního napětí a také ochranou proti přetížení jednotlivých výstupů. Součástí zařízení je také LED displej, který uživateli umožňuje pomocí vstupního rozhraní jednoduše nastavit výstupní napětí pro notebook a sledovat aktuální hodnoty všech výstupů. Pro nastavování výstupu, indikaci a ochrany je použit mikrokontroler Arduino Nano.
The main goal of the thesis is to design and assemble a universal power supply for different laptops for use in cars, trucks, and motorcycles with output power up to 120W. The resulting power supply is equipped with USB-C connector for powering laptops and smart devices with Power Delivery support, USB-A connector with Quick Charge 3.0 and 12V automotive electrical outlet for powering other car accessories. The power supply includes input reverse polarity protection and overload protection for each output. The device also includes a LED display that allows the user to simply adjust the laptop voltage level and monitor the values of all outputs. The Arduino Nano microcontroller is used to control the output values, protection, and indication.
Description
Citation
URBAN, M. Návrh a vývoj napájecího zdroje notebooků do běžných motorových vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jan Leuchter, Ph.D. (člen) Ing. Michal Pavlík, Ph.D. (člen) Ing. Edita Hejátková (člen)
Date of acceptance
2021-06-09
Defence
Student představil komisi svojí práci v anglickém jazyce, kdy popsal svojí práci která se zabývala návrhem napájecího zdroje notebooků do běžných motorových vozidel. Kde v práci student ještě přidal další specifikace jako rychlé nabíjení nebo 12V výstup, dále pasivní a aktivní ochranu. Dále v prezentaci předvedl blokové schéma i donesl praktickou ukázku. Student zvolil na každý výstup nezávislé DC/DC měniče. Dále předvedl části schémata pro rychlé nabíjení a výkonové. Dále student předvedl na videu praktickou ukázku zařízení. Členové komise se zeptali na části účinnosti zařízení a na to, že práce neobsahuje transformátor, tak samotné zařízení je dosti těžké, tak se zeptali studenta, proč to tak je. Dále student uvedl, že účinnost zařízení je od 30-80% Člen komise se zeptal studenta na rozdělení měničů Buck, Boost a Buck-Boost, kde student nevěděl namalovat a popsat základní měniče bez jakýchkoliv částí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO