Jednosměrná sériová komunikace laserem na větší vzdálenost

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Predmetom tejto diplomovej práce je konštrukcia zariadenia na jednosmerný prenos údajov. Toto zariadenie sa skladá z vysielača a prijímača, z ktorých je každý pripojený k vlastnému počítaču USB rozhraním. Pomocou neho je možné posielať UTF-8 znaky, alebo súbory z jedného počítača na druhý. Na oboch počítačoch je spustený obslužný program. Jadrom vysielača je laserová dióda modulujúca digitálny signál. Prijímačom je solárny panel s rezonančným obvodom a zosilňovačom. Komunikáciu medzi elektronikou a počítačom zabezpečujú mikrokontroléry. Prijaté dáta sú overované jedným z viacerých overovacích algoritmov, zvoliteľných užívateľom v obslužnom programe.
The subject of this thesis is the construction of one-way communication device. This device consists of the transmitter and the receiver, both of which are connected to its respective computer via USB interface. This device allows sending UTF-8 characters or files from one computer to another. Both computers are running a graphical user interface program. The core of a transmitter is a digital signal modulating laser diode. The receiver is made of photovoltaic panel with a resonance circuit and an amplifier. Communication between the electronics and the computer is driven by microcontrollers. Received messages are verified with one of multiple error detection algorithms, which can be selected by user in the utility program.
Description
Citation
VALENT, A. Jednosměrná sériová komunikace laserem na větší vzdálenost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jan Leuchter, Ph.D. (člen) Ing. Michal Pavlík, Ph.D. (člen) Ing. Edita Hejátková (člen)
Date of acceptance
2021-06-09
Defence
Student představil komisi svojí vytvořenou práci na téma jednosměrné sériové komunikace laserem na větší vzdálenosti. Student popisoval blokové schéma svého zařízení a synchornizaci samotného zařízení. Dále student začal popisovat vlastní datový paket využití ve své práci. V další části začal student popisovat strukturu svého firmwarového řešení a posloupnost kódu. Dále student v rychlosti představil snímky obrazovky jeho řešení programu v počítači jak vysílací, tak přijímací část, dále 3D model a v neposledné řadě ještě samotné zařízení. Student zodpověděl na otázku oponenta. V důsledku toho ješět měl předseda komise otázku na studenta, k jakému účelu má student v zapojení hradla v horní části elektroniky vysílače. U1-U4 a U6. Student začal popisovat obdelníkový generátor, který je takto vytvořen. Člen komise se ptal na otázku datového paketu, kde student odpověděl, že si sám vytvořil vlastní transportní paket. dále se člen komise se ptal na jaké využití předpokládá student dané práce. Student odpověděl, že v příkladě napřiklad v hale, kde vysílač by byl na zařízení a posílal by maximálně dvakrát denně informaci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO